Kurdbarát politikusokat vettek őrizetbe Törökországban

Törökországban a hatóságok pénteken őrizetbe vették a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) két társelnökét és 9 parlamenti képviselőjét, mert nem voltak hajlandóak vallomást tenni egy “terrorista propagandához” kapcsolható bűntényről.

A török rendőrség rajtaütött a két társelnök, Selahattin Demirtas és Figen Yüksekdag házán – közölték ügyvédek. Hozzátették, hogy a HDP kilenc parlamenti képviselőjét is őrizetbe vették.

A Hürriyet című török napilap online kiadásában azt írta, hogy őrizetbe került Pervin Buldan, a parlament elnökének helyettese is. Az újság szerint a politikusokat azzal vádolják, hogy kapcsolatok fűzik őket a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK), amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd autonómiáért.

Törökországban idén június 8-án lépett hatályba a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítás. A változtatást a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezte, mert a párt egykori alapítója, Recep Tayyip Erdogan török elnök állítása szerint a HDP tagjai kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel, amiért a politikusoknak a bíróság előtt kell felelniük. A HDP tagadja a vádat.

A HDP-s politikusok esetleges bebörtönzése tovább élezheti a török-kurd konfliktust, amely két és fél év fegyverszünet után tavaly júliusban lángolt fel újra. A török haderő tavaly december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen az ország délkeleti részében. Az 1984 óta tartó összecsapásokban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez