Az utolsó katonáig tartsatok ki – üzente a kalifa, majd elmenekült Moszulból

A brit külügyminiszter ironikusnak tartja, hogy miközben mindhalálig kitartásra szólítja fel híveit, Bagdadi elmenekült az ostromlott Moszulból. Legalábbis így tudják a hírszerzők.

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam feje hangfelvételen szólította fel a dzsihádharcosokat, hogy teljes erővel védjék meg Moszul városát a “hitetlenek” támadásával szemben. Moszult elsősorban iraki és kurd katonák ostromolják, de a levegőből több nagyhatalom légi ereje is támogatja őket. Ezért a kalifa arra szólította fel a dzsihádharcosokat mindenütt a világon, hogy hajtsanak végre terrorakciókat a lakosság megfélemlítésére. Az elmúlt hónapokban elsősorban Franciaország és Belgium volt olyan terrorakciók színtere, melyekért a felelősséget később az Iszlám Állam vállalta.

Nagy-Britanniában is tartanak attól, hogy ha az Iszlám Állam vereséget szenved, akkor megtorló akciókat hajt végre. Sok ezren halhatnak meg emiatt Moszul környékén- mondta a parlamentben Boris Johnson külügyminiszter. A brit diplomácia vezetője egyébként közölte: a hírszerzés információi szerint Abu Bakr al-Bagdadi elmenekült Moszulból. Az egykor kétmilliós iraki város az Iszlám Állam legfontosabb központja volt, bár kezdetben a szíriai Rakka játszotta a főváros szerepét.
Törökország is elénk figyelemmel kíséri a Moszul környéki harcokat. Ankara attól tart, hogy a kurd fegyveresek fontos szerepet kapnak a győzelem kivívásában. A törökországi kurdok vezetőit őrizetbe vették az antiterrorista törvényre hivatkozva. Moszul eleste nem oldja meg a térség problémáit – hangsúlyozta Boris Johnson brit külügyminiszter, aki ironikusnak nevezte, hogy az Iszlám Állam feje mindhalálig tartó kitartásra szólítja fel híveit, majd ő maga elmenekül az ostromlott Moszulból…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez