Korrupció Koreában: németországi lovaglóleckék 2,8 millió euróért

A Samsung Electronics főhadiszállására toppant be az ügyészség, hogy gyanús szponzorpénzek után tudakozódjon. A világhírű multi szóvivője semmit sem mondott, de a sajtó megírta: az a korrupciós botrány az ügyészségi vizsgálat célja, amely megrengette Pak elnökasszony hatalmát Dél-Koreában.

Az elnökasszony népszerűsége a mélyponton: mindössze a lakosság 5%-a bízik benne. Kénytelen volt olyan miniszterelnököt kinevezni, aki nem a pártjának a tagja. Legjobb barátnője és egyben politikai bizalmasa előzetesben …

Szekta és politikai korrupció

Erre alapozta hatalmát Dél-Korea első elnök asszonya, aki most pácban van. Pedig nem csinált mást, mint az apja, aki Dél-Korea mindenható diktátora volt. A szektákra és a koreai multikra támaszkodott már ő is – természetesen a hadseregen kívül. Lányát ugyanez a rendszer segítette hatalomra: 2012-ben Pak Kunhje megnyerte az elnökválasztást. Papáját a szektafőnök támogatta, az elnök asszony stílszerűen a szektafőnök lányára támaszkodott. Csoj Szunszil tartotta kézben a politikai korrupció szálait. Aki el akart intézni valamit az elnök asszonynál, az neki szólt és neki fizetett. Befolyására jellemző, hogy a Samsung fontosnak tartotta: lányának lovas képzését ő fizethesse Németországban. A szektafőnök unokája összesen 2,8 millió eurót kapott sporttámogatás címén! A befolyásos mama immár előzetesben. Kérdés, hogy az ügyészség meddig megy el a vizsgálatban? Dél-Koreában a hatalom még mindig meglehetősen zárt struktúra. Az elnök asszonynak elvben egy éve még hátravan. Talán kihúzza addig, de politikai pályafutása minden bizonnyal véget ért, hiszen a népszerűségi mutatója épphogy 5%-os Dél Koreában.

Fotó: Pak Kunhje / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez