Sámánasszony befolyása alatt a dél-koreai elnök

Nincs irigylésre méltó helyzetben Pak Kunhje dél-koreai elnök: a körülötte kialakult botrányoknak köszönhetően 10 százalék alá esett a népszerűsége, és lemondását tüntetéseken követelik országában. A napokban menesztette a miniszterelnököt és több miniszterét is, de a botrány tovább dagad, hiszen a szövevényes történet csak most kezd kibontakozni.

Miután napvilágra került, hogy nem csak ruhatára összeállításába, de politikai döntéseibe is beleszólása volt egyik közeli bizalmasának, bizonyos Csoj Szunszil üzletasszonynak, az ügyészség is elkezdett vizsgálódni. Így kiderült, hogy Csoj alapítványai közel 44 millió dollárral támogatták az elnököt.

A történet pikantériája, hogy a nagylelkű üzletasszony sámánként is tevékenykedik, édesapja pedig nem más, mint a „koreai Raszputyin”-ként emlegetett vallási vezető, aki jó barátja volt az elnök édesapjának, az egykori juntafőnöknek, Pak Csong-hinek is.

Évtizedes barátság fűzi tehát össze a két nőt, sőt, még azt is tudni vélik, hogy az elnök édesanyjának halála után Csoj Szunszil tolmácsolta az asszony üzenetét a túlvilágról a lányának.

A barátsággal az a baj, hogy úgy tűnik: az elnök döntései mögött a sámán utasításai állnak, ő pedig személyes elképzeléseit és gazdasági érdekeit próbálta meg érvényesíteni a kormányzásban. A vizsgálat jelenleg is tart, pár nappal ezelőtt például hatalmas médiaérdeklődés övezte, amikor az üzletasszonyt kihallgatásra vitték. Az épület előtt tüntetők tömege tiltakozott és követelte az elnök lemondását.

Dél-Koreában egyébként nem ritka, hogy egyes vezetők tanácsot kérnek a sámánoktól, akiket ott mudangoknak hívnak, és a jósok is keresettek az országban. Arra azonban még nem volt példa, hogy ilyen nagy befolyású politikusról derüljön ki: közvetlen döntéseit misztikus tanácsadók vezérlik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez