A rendőrségen újra megerőszakolták a szexuális erőszakot bejelentő lányt

Egy afgán lány azt állítja: megerőszakolta egy rendőrtiszt, amikor az őrsön bejelentést tett az őt ért nemi erőszakról.

A 18 éves Mariamot elrabolta otthonából két férfi Afganisztán északi részén, és megerőszakolták. Amikor valahogy hazajutott, apjával elment a rendőrségre, hogy bejelentést tegyen. Az apát felszólították, hogy várjon kint, amíg meghallgatják a lányát. Aztán a parancsnok, Akram Zareh az irodájába vitte, és megerőszakolta – meséli a lány. A végén közölte vele: ha nem tartja a száját, megöli.

A női rendőrök hiánya miatt a nemi erőszakot elszenvedett nők többsége nem jelenti a hatóságoknak, mi történt vele – állítja az Oxfam emberi jogi csoport. Pedig kutatások szerint tízből nyolc nőt ért már valamilyen formában fizikai vagy szexuális bántalmazás az országban. A jogvédők azt mondják: még ha jelentik is a sértettek az ilyen eseteket, az ügyüket csak ritkán veszik komolyan, sőt további zaklatásnak teszik ki magukat. Ez egyébként nem csak Afganisztánra jellemző, például a Közel-Keleten is gyakran ugyanez a helyzet.

A rendőrkapitány egyébként tagadja, hogy bármi rosszat tett volna. Azt mondja, becsületes szolgája a törvénynek, ő 60 éves, a lány a gyereke lehetne, az egész csak arra szolgál, hogy befeketítsék.

Mariamot az édesapja most Kabulba vitte, hogy a fővárosban keressen elégtételt a lányának. “Azt mondta, élve elégeti magát, mert nem mehet ki a házból, nem nézhet a szégyen miatt senki szemébe” – meséli az apa. Aki találkozott már a főügyésszel is, és az megígérte neki, hogy rendesen kivizsgálják az ügyet. A főügyész arra kérte a lányt, hogy az erőszak elleni részleg egy női tisztjének számoljon be négyszemközt a történtekről. Közben ki is nevezett egy bizottságot az igazság kiderítésére.

Mariam addig Kabulban marad, amíg ez nem történik meg. A körzetében egyébként még mindig Zareh a rendőrkapitány, de most már másik hasonló eset miatt is folyik vizsgálat vele szemben – írja az iráni Press TV internetes oldala.

Képünk illusztráció.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez