Nincs visszatérés a globalizáció előtti időkhöz

Ezt hangsúlyozta a német kancellár és az amerikai elnök, akik közösen írtak cikket a Wirtschaftswoche című gazdasági lapban. Obama elnök búcsúlátogatást tesz Európában.

Görögországból érkezett Németországba, ahol Angela Merkel kancellárral tárgyalt. Közös cikkükben arra hívják fel a figyelmet, hogy a globalizáció elősegítette a világgazdaság növekedését. Az emberek, az áruk és a pénzek szabad áramlása sok országban növelte a jólétet – állapítja meg Merkel és Obama.

Görögországban járva Obama olyan tüntetőkkel is találkozott, akik a globalizáció vesztesei közé tartoznak. Az amerikai elnök elismerte: jogos ellenérzést szül az emberekben, hogy miközben ők napi gondokkal küszködnek, addig az elit adócsalás révén jelentős mértékben gazdagodik. Ez nem is nagyon burkolt célzás Donald Trumpra, aki dollármilliárdos létére az elmúlt években nem fizetett adót.

Trump a választási kampány során a globalizáció ellen érvelt. America First programja protekcionista gazdaságpolitikát is jelenthet. Érdekes, hogy Trump, miközben korlátozni kívánja az emberek és az áruk szabad mozgását, addig egy kukkot sem szól a pénz globális szerepéről. Pedig a gazdagok elsősorban ennek révén tudják elkerülni az adófizetést. Ezért is támogatták a globalizáció megindítását Reagan amerikai elnök és Thatcher brit miniszterelnök idején. Ezt a két politikust Donald Trump szellemi elődeinek tekinti. Arról, hogy milyen is lesz Donald Trump politikája a Fehér Házban, egyelőre mindenki csak találgat – hiszen a választási kampány során sok volt a kritika, de csak nagyon kevés konkrétum hangzott el arról: hogy lehetne megoldani a globális gazdaság gondjait …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez