Óriásgép törpetávon – új járatot indított az Emirates

Dubaj – Doha. Ez a világon a legrövidebb táv, amit a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, az A380-as repül.

December első napján, az első járatoknak kijáró vízágyús üdvözléssel szállt fel az A380-as Dubajban, hogy megtegye a 379 kilométeres távot a Perzsa-öböl felett. Az odaút 80, a visszaút 70 percig tartott.

A kétszintes óriásgépből egyébként 87 van az Emirates-nek, és további 55 darab szállítását várják – világszerte 45 városba repülnek vele. De az 550 utasra tervezett gépeket nem tudják mindig egyenletesen megtölteni. Ezzel a problémával sok légitársaság küszködik, Észak-Amerikában és Európában több helyen attól tartanak: a gép túl nagy ahhoz, hogy nyereségesen repüljön, ezért néhány ország le is mondta korábbi megrendeléseit.

Az A380-as legnagyobb megrendelői az Emirátusok és más közel-keleti országok légitársaságai. Az Emirates-nél azt mondják: még ha az első- vagy a business-osztály nincs is mindig tele, a turistaosztályon feltétlenül van annyi utas, hogy érdemes legyen működtetniük a gépeket. A most indított járatot különösen, hisz Dubajból kilenc gépük száll fel nap mint nap, hogy Dohába repüljön, ez a légitársaság legnagyobb kapacitással kiszolgált útvonala. Az elmúlt 5 évben több mint 3,7 millió utast szállítottak a két város között.

Forrás: The National

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez