Olcsó lakhatás diákoknak Koppenhágában: vízen lebegő konténerek

Koppenhága a világ egyik legdrágább városa, ahol ráadásul – Európa több országához és az Egyesült Államokhoz hasonlóan – az utóbbi években rendesen elszálltak az ingatlan- és albérletárak. Ezt a legjobban azok érzik meg, akik a legkevesebből gazdálkodnak, köztük pedig szép számmal vannak a diákok, akik még ki sem léptek a munkaerőpiacra.

Számukra kínál megoldást egy dán fejlesztő, aki Koppenhága kikötőjének központjába tervezett elképesztően kreatív és olcsó lakhatási alternatívát. Kim Loundrup volt az ötletadó, aki kilenc, használaton kívüli konténerből álmodta meg a vízen lebegő mobil otthon prototípusát. A különálló modulokból összeálló ház összesen 300 négyzetméteres, és magában foglal 12, alvásra alkalmas helyiséget, egy fürdőszobát és egy konyhát, valamint egy kis udvart. De van hely grillezésre is, és egy tetőteraszt is kialakított a komplexumban.

haz

„Az a probléma, hogy az összes központi földterületet túlárazzák, és amikor eladják őket, általában irodaépületeket vagy nagyon drága öröklakásokat építenek rájuk. Szóval, amikor jó helyen lehetne hozzájutni egy darab földhöz, azt biztos, hogy horribilis áron kínálják” – mondta a tervező az Euronews hírműsorában.

haz2

Az ötlet nem új keletű: Kaliforniában 1970 óta használják a konténereket házak építésére, és napjainkban is egyre több helyen épülnek belőlük lakólétesítmények. Egy kaliforniai milliárdos például hajléktalanoknak szeretne használt hajókonténerekből lakóparkot létrehozni.

A diákoknak pedig szintén jól jönne az effajta alternatív lakótér elterjedése, hiszen az ő pénztárcájuknak még inkább megsinyli a magas albérletárakat. A konténerek újrahasznosításával ráadásul a környezetet is kímélik, hiszen nem termelnek újabb hulladékanyagokat az építkezés során, hanem felhasználják a már meglévő modulokat. A komplexumok energiaellátását pedig napelemekkel oldanák meg és a tiszta energiaforrásokkal szintén óvják bolygónkat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez