Megrázták Iránt a sírokban élő hajléktalanok képei

Kedden hozta a sztorit és a képeket az egyik iráni lap, a Sahrvand. Körülbelül félszáz hajléktalan él a Teherántól nyugatra lévő Sahriar temetőben, a sírokban.

Az, hogy temetőben élnek olyan emberek, akiknek másutt nincs hol lakniuk, nem új – gondoljunk csak a Holtak városára Kairóban. De míg ott a mauzóleumszerű házakban még villany is van, és bármily csekélyt is, de lakbért fizetnek a bérlők, addig Teherán mellett a földbe ásott sírokban tengetik éjszakáikat a jórészt szemmel láthatólag drogfüggő fedél nélküliek. Nők és férfiak. Hogy ne fagyjanak meg a téli hidegben.

“Mi nem vagyunk emberek? Külföldiek vagyunk? Mi is irániak vagyunk” – mondták a hajléktalanok az újságírónak. És azt kérték, hogy a hatóságok építsenek nekik egy hajléktalanszállót a környéken. Van köztük, aki már tíz éve sírokban él.

A képeket rengetegen osztották meg a közösségi médiában.

screenshot-4

 

Sokan, köztük közszereplők is bírálták a kormányt, amiért hagyja, hogy irániak ilyen nyomorban éljenek. Az Oscar-díjas filmrendező, Asghar Farhadi levelet is írt Hasszán Rohani elnöknek. Az Al-Arabiya televízió szerint azt írta, hogy csordultig telve van szégyennel és bánattal, miután elolvasta a történetet a sírokban élő emberekről.

Az államfő válaszolt neki. Ki ne érezne szégyent, amikor olyan emberi lényeket lát, akik sírokban keresnek menedéket? – mondta. Ő is hallott olyan emberekről, akik nyugati országokban kartondobozokon alszanak hidak alatt vagy metróállomásokon, de nem sírokban – fogalmazott. És arról beszélt, hogy mindenkinek össze kell fognia, félre kell tenni a megosztó dolgokat, a nézetkülönbségeket, és az ország alapvető problémáira kell megoldást keresni.

A fotókat publikáló lap most arról írt, hogy a nyilvánosság felhördülése után a biztonsági erők elvitték a temetőből az élő sírlakókat. Azt nem tudni, hogy hová. Októberben már hasonló döbbenetet váltott ki egy másik riport. Az is hajléktalanokról szólt – olyanokról, akik teheráni szennyvízcsatornákban húzzák meg magukat.

Irán gazdaságát jelentősen megtépázták az atomprogram miatt hozott szankciók, a növekvő munkanélküliség az emelkedő árakkal karöltve sokakat taszított szegénységbe. A hivatalos munkanélküliségi ráta 12.7 százalékra ugrott a két évvel korábbi 10.6-ról, de a fiatalok körében ennek több mint a duplája: 27 százalék – írja az Al Arabiya.

Fotók: Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez