A Boszporuszba ugrottak, hogy megmeneküljenek – legkevesebb 39 halott az isztambuli éjszakai klubban

Legkevesebb 39-en haltak meg egy támadásban Isztambul egyik éjszakai klubjában. Legalább 15-en közülük külföldiek – közölte a török belügyminiszter.

Hajnali fél 2-kor nyitott tüzet az új évet ünneplőkre egy fegyveres a Reina nevű szórakozóhelyen, a Boszporusz partján. A támadó elmenekült, folyik utána a hajtóvadászat. A belügyminiszter szerint magányos merénylőről van szó.

Csaknem 70 ember került kórházba, négyen közülük válságos állapotban vannak. Eddig csak 21 áldozatot tudtak azonosítani.

A török média szerint a támadó Mikulás-jelmezben volt, ezt a miniszter nem erősítette meg, de azt igen, hogy nem hétköznapi öltözetben hagyta el az éjszakai klubot. A támadás előtt lelőtt egy rendőrt és egy civilt a bejáratnál, ezután nyitott tüzet a szilveszterezőkre.

“Mielőtt felfogtam volna, hogy mi történik, a férjem rám esett” – mesélte egy nő az AP tudósítójának. “Több holttestet kellett leemelnem magamról, mielőtt fel tudtam volna kelni. Rémisztő volt.”

A támadás idején körülbelül 700-an mulattak a szórakozóhelyen, többen közülük a vízbe ugrottak, hogy megmeneküljenek.

Néhány szemtanú több támadóról számolt be, a Dogan hírügynökségnek azt mondták, hogy arabul beszéltek, de ezt senki nem erősítette meg.

A Hawaii-on vakációzó Obama amerikai elnök az elsők között fejezte ki részvétét, és segítséget ígért a török hatóságoknak.

Isztambulban egyébként fokozott biztonsági készültség volt érvényben Szilveszter éjszakáján, 17 ezer rendőr volt szolgálatban, miután az elmúlt hónapokban terrortámadások sorozata rázta meg a várost és Törökországot. A támadások nagy részét az Iszlám Állam vagy kurd fegyveresek követték el. Alig két héttel ezelőtt Oroszország ankarai nagykövetét lőtte agyon egy fotókiállítás megnyitóján egy szabadnapos rendőr, aki azt kiabálta, hogy a gyilkosság megtorlás volt azért, amiért Moszkva beavatkozott a szíriai konfliktusba.

Forrás: BBC, fotó: Yahoo

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez