Per Párizsban az afrikai királyfi ellen, aki 110 millió eurót nyúlt le az államkincstárból

107 millió eurós luxusingatlanban töltötte napjait Párizsban Teodorin Obiang, aki most inkább elkerüli a francia fővárost.

Egyenlítői-Guinea alelnöke, akit hazájában királyfinak hívnak, hiszen apja a teljhatalmú elnök, hat luxusautót tartott párizsi palotájában. A Ferrarikat, Porschékat és Bugattikat a francia rendőrség lefoglalta. A Transparency International ugyanis feljelentette az afrikai királyfit egy új francia törvény alapján. Franciaország – az USA és Nagy Britannia után – elkezdett érdeklődni aziránt, hogy a területén milliókat elszóró külföldi nagyságok vagyona honnan is származik?

A védőügyvédek szerint minden pénzt törvényesen szerzett meg hazájában Teodorin Obiang, akit különben sem ítélhet el egy francia bíróság, hiszen a hivatalos lakcíme Egyenlítői-Guineában van. Az afrikai miniállam az olajból él, de a haszon szinte kizárólag az elnök családjáé. A többiek része a nyomor. A Transparency International szerint több mint 110 millió eurót közvetlenül az államkincstárból vett ki a korrupcióval vádolt királyfi. Ez még Európában is szép pénznek számít, hát még a koldusszegény afrikai országokban. A pert kíváncsian figyelik más afrikai államok vezetői is, mert precedens lehet. És nemcsak Afrikában, hiszen Nazarbajev kazah elnök és családja is értékes ingatlanokat birtokol a francia Riviérán. Éppúgy, mint Szaúd-Arábia uralkodó dinasztiája. Őket valószínűleg nem fenyegeti veszély, de Egyenlítői-Guinea kiskirályának fia felett ítéletet mondhat a bíróság Párizsban.

Fotó: Answers Africa

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez