Per Párizsban az afrikai diktátor fia ellen

Miből telik méregdrága luxusjachtokra és autókra a koldusszegény Egyenlítői Guinea alelnökének, aki nem más, mint az elnök fia? Ezt a kérdést firtatja egy bíróság Párizsban, ahol a francia törvények szerint immár vizsgálni lehet külföldi állampolgárok kétes vagyonosodását is, ha Franciaország területén szereztek ingatlant vagy épp luxusjachtokat, esetleg autókat.

Teodorin Obiang, Egyenlítői Guinea alelnöke luxuslakosztályt tartott fenn Párizs egyik legelőkelőbb részében, az Avenue Foch-on. A garázsban Rolls Royce, Bugatti, Maserati állt – 2011-ben hat darab luxusautót talált a rendőrség, mely lefoglalta mindet. A luxuslakást diplomáciai kirendeltségnek nevezte Egyenlítői Guinea, hogy ne lehessen elkobozni. Két luxusjachtnak is boldog tulajdonosa Teodorin Obiang. Az egyiket lefoglalták Hollandiában, a másik gyorsan Marokkóba menekült, ahol nemigen firtatják gazdag külföldiek vagyonosodását.

A két luxusjacht értéke meghaladja a 250 millió dollárt. Az Ice nevű jacht havi fenntartási költsége 800 ezer dollár. Teodorin Obiang nem volt megelégedve azzal, hogy a jachthoz tartozó helikopter mindössze hat utast tud szállítani, ezért újat rendelt csekély 11 millió dollárért. Ám a hatóságok közbeléptek: le kellett fújni a helikopterrendelést. Pedig az afrikai diktátor fiának dán barátnője imádja a partikat a jacht fedélzetén.

Christina Mikkelsen fotómodell és szívesen tölti idejét a jachton, ahol hat márvány fürdőszoba áll a tulaj és a vendégek rendelkezésére. Télen a jacht az Antillákon hajózik, nyáron a Földközi-tengeren. Csakhogy ez a luxus életmód nemcsak a franciáknak szúrt szemet, de a svájciaknak is. Teodorin Obiang mindenható magántitkára ugyanis svájci és a cégek, melyek nevére a luxusjachtokat és autókat bejegyezték, szintén svájciak – többnyire a magántitkár nevén.

Aki most nemigen látogat haza. Inkább Egyenlítői Guineában húzza meg magát. A svájci hatóságok ugyanis lefoglalták a cége nevén lévő luxusautókat, magát a céget pedig felszámolják. A genfi repülőtér raktárában lefoglalt luxusautók ugyanolyanok, mint a párizsiak voltak, de van közöttük egy újdonság is. Igazi csemege a luxusautók kedvelőinek. A svéd Koenigsegg ritka kincs – csak hét készül belőle évente. Ára többmillió euró.

Most tehát mind Franciaországban, mind pedig Svájcban forró lett a talaj a diktátor fia számára. Mindkét országban azzal vádolják, hogy míg hazájában a lakosság többsége nyomorog, addig a trónörökös elképzelhetetlen luxusban él. A párizsi és svájci pereket árgus szemekkel figyelik más szupergazdagok is. A párizsi per ugyanis premier. A törvény ugyan nem vadonatúj, de most először fordul elő, hogy egy külföldi állam egyik vezetőjét törvénytelen vagyonosodással vádolják meg Franciaországban.

Mennyit kaphat a diktátor fia? A maximális büntetés tíz év fegyház és 50 millió euró. Nem csoda tehát, hogy Teodorin Obiang nem lesz jelen a hétfőn kezdődő tárgyaláson. Az afrikai trónörökös szívesebben tölti idejét luxushajója fedélzetén szép dán barátnőjével, mint egy túlzsúfolt francia börtönben. Legfeljebb az fáj neki, hogy a pompás partikat a luxusjacht fedélzetén nem a francia Riviérán élvezheti, hanem kénytelen beérni Tangerrel Marokkóban, ahol nemigen tudakozódnak azután, hogy ki hány millió dollárt nyúlt le a saját hazájában.

Fotó: Answers Africa

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez