Ha főút mellett laksz, nagyobb az esélyed a demenciára

Erről tanúskodik egy új kanadai tanulmány. Az okokat illetően még csak találgatnak a tudósok.

Csaknem tizedével nagyobb a demencia aránya azoknál, akik forgalmas utcákban vagy főútvonalak közvetlen közelében élnek – állapítja meg a Lancet című brit orvosi hetilapban közzétett tanulmány. A kutatók csaknem 2 millió esetet figyeltek 11 éven át Kanadában. Azt mondják, a zaj és a légszennyezés hozzájárulhat az elme hanyatlásához azoknál, akik 50 méteren belül laknak forgalmas helyek mellett. Brit kollégáik szerint ennek bizonyítására még további kutatásokra van szükség, de azt mondják: van rendszer abban, amit a kanadaiak állítanak – írja a BBC honlapja.

Világszerte 50 millió ember küszködik a demenciával, ugyanakkor a kutatók még sötétben tapogatóznak azt illetően, hogy mi fosztja meg az embereket az emlékeiktől és az elméjük erejétől.

Erre voltak kíváncsiak a kanadai tanulmány készítői is, akik csaknem 2 millió embert vizsgáltak Ontarióban, 2001 és 2012 között. Ebből a mintából összesen 243,611 esetben diagnosztizáltak demenciát. Ezek tanulmányozása alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a forgalmas utak mentén lakók veszélyeztetettebbek. 50 méteren belül 7, 50-100 méteren 4, 101-200 méteren belül 2 százalékkal volt gyakoribb köztük a demencia, mint a távolabb élőknél.

A kutatók arra gyanakszanak, hogy ebben a zaj, a levegőben szálló mikroszkopikus részecskék, a nitrogén-oxid és az abroncsokról leváló részecskék játszhatnak szerepet. Mindazonáltal a tanulmány csak azt vizsgálta, hogy hol élnek a demenciával diagnosztizált emberek, ezért teljes bizonyossággal nem állítható, hogy egyértelmű a végkövetkeztetés. Ennek ellenére mindenképpen figyelemre méltó a tanulmány – mondja a londoni egészségügyi kutatóintézet demenciával foglalkozó részlegének igazgatója.

A nottinghami egyetem demencia-központjának vezetője érdekesnek és provokatívnak tartja a kanadai kutatás eredményét. Szerinte kézenfekvő, hogy a kipufogók okozta légszennyezés hozzájárulhat az agy kóros elváltozásaihoz és egy idő után megnövelheti a demencia veszélyét. Kétségkívül nagyon kellemetlen komoly légszennyezés mellett élni, ez senkinek nem tesz jót – teszi hozzá.

A demencia kockázatának csökkentésére ugyanazt ajánlják az orvosok, mint a test egészének egészsége érdekében: a leszokást a dohányzásról, a mozgást és az egészséges étkezést.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez