9 érdekes tény a hét évvel ezelőtt átadott Burdzs Kalifáról

Azt tudjuk róla, hogy ez a világ legmagasabb épülete, immár hét éve. De egy sor másik “leg”-gel is büszkélkedhet. Elmondjuk, mikkel.

1. A Burdzs Kalifa 828 méter magasan nyúlik az égbe, pontosabban Dubaj fölé. Háromszor magasabb az Eiffel-toronynál, és majdnem kétszer az Empire State Bulidingnél. Ha a darabjaira szednénk, azok az Egyenlítő negyedét lefednék.

burj_khalifa_height-svg

2. Amellett, hogy a világ legmagasabbja, más rekordokat is magáénak mondhat a Kalifa-torony. A legmagasabb szabadon álló építményét, a legtöbb emeletét (160), a legmagasabb használatban lévő épületszintét, a legmagasabb kültéri teraszét és a leghosszabb liftét. De a legmagasabban fekvő mecsetét, étteremét, uszodáét, szórakozóhelyét is.

3. A betonszerkezet súlya 100 ezer elefánténak felel meg. Az alumíniumé pedig, amit a toronyba beépítettek, öt darab A380-as repülőgépének.

4. A világ leghosszabban futó liftje a 140. emeletig jár. Másodpercenként 18 métert tesz meg, a világon az egyik leggyorsabb. Kevesebb, mint egy perc alatt juthatunk vele a 124. emeleten lévő kilátóhoz.

tour_img-312974-70

5. A Burdzs Kalifa csúcsát 95 kilométeres távolságból is lehet látni.

6. Az építkezés leglázasabb napjaiban 12 ezer munkás dolgozott a tornyon.

7. A befejezéséhez a több, mint 110,000 tonna beton és 55 ezer tonna betonacél mellett 22 millió munkaóra kellett. Ez persze az összes munkás összes munkaidejének az összege.

8. Az alapokat 2004 januárjában kezdték ásni. Hat évvel később, 2010 januárjában meg is nyitották a Burdzs Kalifát.

9. A tornyot úgy tervezték, hogy a hymenocallisra, a pókvirágra emlékeztessen. A három sziromszerű elem egy központi magot ölel körül, lentről felfelé haladva minden szirom spirálszerűen kisebbedik a torony tetejéig. Amelynek kilengése 1 méter 20 centi.

burj-khalifa-dubai-futuristic-city-photography

A Burdzs Kalifa építőinek rengeteg kihívással kellett szembenézniük. Például soha korábban nem pumpáltak betont ilyen magasra, olyan beton és burkolat kellett, ami kibírja az 50 fokot és a hatalmas terhelést is,  meg kellett birkózni az épület kilengésével a rekord magasságban.

Végül nem csak a torony lett gyönyörű, hanem a környezete is. 275 méter hosszú szökőkútrendszer lövelli a víznyalábokat 150 méter magasba, miközben zene szól. Este 6600 fényforrás és 50 projektor világítja ezt meg.

burjkhalifa_1400x800_nickmerrickhb_05jpg

Szóval pont hét éve a világ legmagasabb felhőkarcolója a Burdzs Kalifa, amely 300 méterrel körözte le a korábbi leget, a kínai Taipei 101-et. De a hírek szerint címe nem lesz örök. Dubajban  még a 2020-as világkiállítás előtt át akarják adni az új rekordert. Nagyra törő terveket jelentett be Szaúd-Arábia is, ahol kilométernél is magasabb épületet húznának fel.

(Visited 18 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez