Depressziós amerikai magasztalta Phenjant

Egy saját elmondása szerint Észak-Koreába szökött amerikai állampolgár, Arturo Pierre Martinez éltette a kommunista rendszert és ítélte el az Egyesült Államok emberi jogi helyzetét.

Vasárnap mutatott be egy interjút az  észak-koreai állami televízió Martinezzel, aki saját bevallása szerint illegálisan lépte át az ország határát. A texasi El Pasoban született 29 éves férfi egy folyón átkelve érkezett Kínából a sztálinista országba, de mivel nem fogadták be, Venezuelától kér menedékjogot. A hivatalos észak-koreai médiában, a  leadott interjúban Martinez elítélte hazája „imperialista” törekvéseit. Megjegyezte, azért vállalta a hosszú és veszélyes utat, hogy értékes információkat osszon meg a phenjani vezetéssel. „Rendkívül hálás vagyok, amiért elnéző volt velem ez az ország és nem büntetett meg [az illegális határátlépés miatt] és amiért ilyen nagylelkűen fogadtak.” – idézi a férfit a Telegraph.

A lap megjegyzi továbbá, hogy nem tudni, pontosan mikor érkezett Martinez az országba, de vélhetően az elmúlt hetek nemzetközi nyomására adott válasz az interjú nyilvános bemutatása. Az ENSZ ugyanis még novemberben ítélte el az észak-koreai emberi jogi helyzetet, mely határozat ellen Phenjanban tüntetést is szerveztek. A férfi édesanyja, Patricia Eugenia Martinez a CNN-nek elmondta, hogy fia mániás depresszióban szenved és korábban már megpróbált eljutni Észak-Koreába, sikertelenül. Ekkor az amerikai hadsereg a félszigeten állomásozó erői fordították vissza. Kényszergyógykezelésre ítélték, de ennek végével ismét, immáron sikeresen próbálkozott szökési tervével Martinez.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez