Határőrök vagy gengszterek az észak-koreai határon?

Rettegnek a téltől a határmenti kínai falvak a Tumen folyó mellett, mely Észak-Koreától választja el Kínát: a befagyott vizen könnyű az átkelés. Az éhező határőrök pedig ölni is hajlandók az élelmiszerért.

Négy embert ölt meg nemrég egy észak-koreai határőr az egyik part menti kínai faluban – nem messze a Koreai-Kínai Barátság hídjától. Peking hivatalosan is tiltakozott. De távolról sem egyedi ez az eset a több mint 1200 kilométeres kínai-észak koreai határon. A kiéhezett határőrök átjárnak fosztogatni Kínába. Hogy juthattak idáig? Az ifjú diktátor megszigorította a határok ellenőrzését. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a határőrök mindenre és mindenkire lőnek, aki át akar kelni a “baráti” határon, hanem azt is, hogy fokozódott a határőrök ellenőrzése. Régebben ugyanis a határőrök behunyták a fél szemüket, ha lefizették őket. Vagyis, ha valakinek volt elég pénze, akkor a befagyott folyón át távozhatott Kínába.

Most ennek vége: a határőrök súlyos büntetésre számíthatnak, ha bárkit átengednek Kínába. Párhuzamosan csökkentették az élelmiszer-fejadagot – a haza nehéz helyzetére hivatkozva. Így aztán a határőrök szabályos gengszterré váltak: fegyverrel fosztogatják a kínai falvakat. Vagy pedig átengednek olyan koreai rablókat, akik aztán osztoznak velük a zsákmányon. Egy ilyen rabló három embert vert agyon kalapáccsal. A zsákmánya csekély volt: némi élelmiszer és 300 jüan, nagyjából 81 dollár. Az észak-koreai határőrök állítólag olyannyira nem voltak megelégedve a rablóval, hogy elvették tőle a zsákmányt, és a helyszínen agyonlőtték. A kínai falu vezetősége 3000 jüant, 810 dollárt adott a családnak, melynek három tagját a kalapáccsal ölő észak-koreai rablógyilkos tette el láb alól.

Mit szól mindehhez Peking, amely az egyetlen szövetségese a világtól elzárkózó észak-koreai rendszernek? Feszült a két kommunista állam kapcsolata, mióta 2013 decemberében Kim Dzsongun kivégeztette mentorát, aki kínai típusú reformokat szorgalmazott Észak-Koreában. Peking nem helyesli azt sem, hogy Észak-Korea tovább folytatja nukleáris- és rakétafejlesztési kísérleteit. De Kína mindenképpen szeretné elkerülni azt, hogy összeomoljon a kommunista rendszer Észak-Koreában. Ennek ugyanis az lenne a következménye, hogy az Amerikával szövetséges Dél-Korea egyesítené a félsziget népét, vagyis Kína közvetlenül határos lenne egy olyan állammal, melynek területén amerikai katonák és atomfegyverek vannak. Ez komoly fenyegetés lenne. Ehhez képest eltörpül az, hogy rettegnek a kínai falvakban télen az észak-koreai határon, mert az éhező határőrök élelmiszerért akár ölni is hajlandóak.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez