A párizsi konferencia az utolsó esély az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére

Ezt nyilatkozta Mahmúd Abbász palesztin elnök, a mérsékelt palesztinok vezetője a ma kezdődő párizsi közel-keleti konferenciárólkonferenciáról.

75 állam képviselői vesznek részt a párizsi konferencián, melynek célja az izraeli-palesztin konfliktus rendezése. Maguk az érintettek nem vesz részt a tanácskozáson, melyet Izrael eleve elítél. Netanjahu miniszterelnök szerint a konferencia nem szolgálja a közel-keleti béke célját. A legutóbbi hasonló közel-keleti konferenciát 2014 áprilisában rendezték meg. A cél elvben az lett volna, hogy a független palesztin állam ügyét mozdítsák elő, de ebből nem lett semmi. A tárgyalások kudarcba fulladtak.

A párizsi tanácskozáson részt vesz John Kerry amerikai külügyminiszter is, akinek a mandátuma hamarosan lejár. Legutóbb, amikor az ENSZ-ben szavaztak az új zsidó telepekről, akkor az USA nem vétózta meg az Izraelt elítélő határozatot. Ezt Netanjahu határozottan elítélte. Izrael arra számít, hogy a Trump-adminisztráció végképp eltemeti a két állam koncepciót. A megválasztott amerikai elnök Jeruzsálembe kívánja áttelepíteni az USA nagykövetségét. Ezzel szimbolikusan is lezárul egy korszak, mely 1967-ben kezdődött. Izrael akkor foglalta el Jeruzsálem palesztin negyedeit, és nemsokára a fővárosává nyilvánította Jeruzsálemet. Ezt a palesztinok és az arab államok élesen ellenezték. A párizsi tanácskozástól nemigen várnak eredményt, hiszen az új amerikai adminisztráció teljes mellszélességgel kiáll Izrael mellett, és nemigen veszi figyelembe az arabok tiltakozását Jeruzsálem és a palesztin területek ügyében.

Mahmúd Abbász egyébként szombaton találkozott Ferenc pápával a Vatikánban, az ottani palesztin képviselet felavatásán. Az egyházi állam 2015-ben független államként ismerte el Palesztinát. A találkozón a katolikus egyházfő arról beszélt, hogy egyetlen konfliktus sem válhat megszokássá, amelytől nem lehet szabadulni, az izraelieknek és a palesztinoknak békére van szükségük, akárcsak az egész Közel-Keletnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez