Felhúzzák a palesztin zászlót az ENSZ-ben

A világszervezet New York-i székházánál kettővel fog nőni a lobogók száma: a palesztin mellett a vatikáni zászlóval.

Érzelmekkel teli, büszke nap a mai – írta a Palesztin Hatóság elnöke a Huffington Post-nak. Az ENSZ közgyűlése a minap hozott határozatot arról, hogy a New York-i székháznál felhúzzák a palesztin és a vatikáni lobogót. Izrael bírálta ezt, ellene is szavazott, akárcsak az Egyesült Államok és még hat másik ország. Az igenek száma 119 volt, 45 ország tartózkodott.

“A palesztinok büszkesége elsöprő volt, amikor a világ megszavazta ezt a mérföldkövet jelentő kezdeményezést” – írta Mahmúd Abbász tegnapi cikkében. És azt is hozzátette, hogy bízik benne: a világszervezet a reménynél többet tud adni a palsztin népnek. Izrael NSZ-nagykövete, Ron Prosor már kevésbé volt boldog: szerinte a lépés otromba kísérlet a világszervezet eltérítésére, a palesztinok csak közvetlen tárgyalásokon vívhatják ki az államiságot.

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben döntött úgy, hogy megfigyelő államként a palesztinok részt vehetnek a testület vitáiban. Egy évvel korábban kudarcot vallott az a kísérlet, hogy tagállami státuszt kapjon a Palesztin Hatóság, a Biztonsági Tanács elvetette az indítványt.

Mahmúd Abbász ma szólal fel az ENSZ közgyűlése előtt, az izraeli kormányfő, Benjamin Netanyahu pedig holnap. A BBC értesülése szerint ő arra fogja felszólítani a palesztinokat, hogy hagyjanak fel az “erőszak szításával”. Az elmúlt hetekben összetűzések voltak az al-Aksza mecsetnél Kelet-Jeruzsálemben. Az épületkomplexum  az iszlám egyik legszentebb helye a zsidók által nagyra becsült Templom-hegyen, ahol az i. e. 6. században lerombolt első, majd később a második, Krisztus után 70-ben megsemmisített templom állt.

Ma hajnalban pedig Izrael légicsapásokat hajtott végre Gázában, miután a Vaskupola rakétaelhárító-rendszer elfogott egy onnét érkező rakétát.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez