57 embert mentett meg a szaúdi lány, aki a tilalom ellenére mégis tudott vezetni

Gimnazistákat vitt haza vizsgáról az iskolabusz Szaúd-Arábiában. A fáradt pakisztáni sofőr elvesztette az uralmát a jármű fölött. Az egyik 17 éves lány lépett közbe.

Összesen 57-en voltak a buszon. Az egyik éles kanyar után a jármű elkezdett sodródni. Ekkor vette a dolgokat a kezébe a harmadikos középiskolás lány, Fatima al-Szaab.

“Közvetlenül a vezető mögött ültem, amikor észrevettem, hogy nem tudja kontrollálni a buszt. A jármű keresztbe fordult az úton és csúszni kezdett, a többiek elkezdtek sikítani.” A sofőr elájult, a busz pedig egyenesen egy áramelosztó állomás felé tartott. A lány felugrott, rávetette magát a kormányra és az ellenkező irányba fordította a járművet. Így az csak egy villanyoszlopnak ütközött az épület helyett, és megállt.

Szaúd-Arábia a világ egyetlen országa, ahol nők nem vezethetnek járművet. Fatima, mint sok más lány, titokban, sivatagi kirándulásaikon tanulta meg a vezetés alapjait édesapjától – árulta el az Al Arabiyának. Nem lehetett könnyű helyzetben a helyi oktatási hivatal, amikor kitüntette. De nem volt más választása. A lány végül is egy olyan balesetet előzött meg, amely könnyen végzetes lehetett volna, és ezzel megmentett 57 embert.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez