Csak azért sem – bojkottot hirdetnek az Uber ellen szaúdi nők

A minap hatalmas hullámokat vert az üzleti világban, hogy Szaúd-Arábia 3,5 milliárd dollárral beszállt az Uberbe. Sokan éppen azért gondolták ezt logikusnak – és az Uber alapítója is részben ezzel érvelt -, mert a sivatagi királyságban a nők nem vezethetnek autót. De ők nem adják ilyen könnyen magukat.

A szerződésben szereplő összeg az egyik legnagyobb volt, amit a történelemben valaha is egy magáncégbe fektettek be a világon. Jóllehet papíron a rijádi kormány nagy céljának, a gazdasági reformokat tartalmazó Vision 2030 tervnek a megvalósulásához járult ezzel hozzá, sokan éltek a gyanúperrel, hogy másról is szó van. Inkább arról szól a történet, hogy elébe menjenek a lehetséges társadalmi változásoknak, melyeknek egyik legjelképesebb mozzanata az volna, ha a nők is jogot kapnának az autóvezetéshez. Ma Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol a nőknek szigorú büntetés terhe mellett tilos a volánhoz ülniük. 

Sok nő is a gyanakvók közé tartozik, és azzal fenyegetőzik, hogy bojkottálni fogja a világ több mint 70 országának csaknem 500 városában működő Ubert. Létre is hoztak egy csoportot a Twitteren a  szaúdi nők bojkottot hirdetnek az Uber ellen hashtaggel. Ebben jópáran fejezik ki a haragjukat, mondván: az üzlet fő célja szerintük az ő igában tartásuk volt. És szégyellje magát a kormány, hogy egy ilyen gonosz szerződésnek az extra költségeit velük fizetteti meg.

A szaúdi nőket a vezetési tilalom arra kényszeríti, hogy sofőrt tartsanak, vagy taxira költsenek, esetleg olyan appokat alkalmazzanak, mint a helyi Careem vagy az Uber, ha ki akarnak mozdulni otthonról. Jóllehet több próbálkozás volt már a tiltó törvény megváltoztatására, egyik sem járt sikerrel: Szaúd-Arábiában a nők helyzete változatlan.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez