Kap-e szaúdi női sofőrt Obama?

Ma tesz látogatást Szaúd-Arábiában Barack Obama. Az Amnesty International arra kérte az amerikai elnököt: tartson igényt női sofőrre, amíg a konzervatív sivatagi királyságban van. A vizitet a szaúdi nők is kihasználják: végre vezetni fognak.

Sokszor írtunk már arról, hogy Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol a nők semmilyen körülmények között nem ülhetnek volán mögé. Ha mégis megteszik, őrizetbe veszik őket. Az aktivisták most újabb kampányba kezdtek: arra szólítják föl a nőket, hogy Obama rijádi tárgyalásai idején használják ki az alkalmat, és vezessenek.

A héten az amerikai Kongresszus 70 tagja, demokraták és republikánusok, levelet írtak az elnöknek: azt kérték, hogy Rijádban bírálja az emberi jogok helyzetét, és találkozzon feminista aktivistákkal. De eddig csak Abdullah királlyal és az amerikai nagykövetség stábjával szerepel találkozó az elnök programjában.

A nemzetközi emberi jogi szervezet, az Amnesty International még tovább ment: azt sürgette, hogy Obama válassza a szaúdi biztonsági erők egyik női tagját sofőrnek szaúdi látogatása idejére. Aminek az esélye elég kicsi, hisz egyrészt aligha találnának ilyent, másrészt meg Obama 2009 óta először utazik Szaúd-Arábiába, azzal a nem titkolt céllal, hogy normalizálja a feszült viszonyt arab szövetségesével. Tehát ez nem a keménykedés órája.

Ami pedig a nők jogosítványért folytatott harcát illeti: október végén új kampányt indítottak az aktivisták, azóta nap mint nap egy-két nő volán mögé ül. Eddig több mint százan tették ezt meg. Egyelőre a kormány nem hátrál meg. De a nők  nem adják fel. A youtube-ra például új és új videókat tesznek ki a vezetési élményről, de azt mondják: nehéz stratégiákat készíteni olyan helyen, ahol a politikai aktivitásnak gyakorlatilag nincs történelme. Ezért nem tudnak mást tenni, mint folytatni, és figyelni: csatlakoznak-e hozzájuk, vagy nem.

De addig már eljutottak, hogy a nők jogainak felvetése nem számít többé tabunak. Az aktivisták úgy gondolják: az autóvezetés azért jelképes, mert ha itt sikerülne áttörést elérniük, az dominó-effektust indíthatna el. Több és több jogot sikerülne kiharcolniuk. Mert ha nem kellene nekik férfi sofőrre támaszkodniuk, akkor egy csomó dolgot tudnának önállóan megoldani. Olyanokat, amikhez ma még férfi gyámok beleegyezése kell.

És ez az, amitől fél a szaúdi társadalom: hogy a nők kikerülhetnek a férfiak totális kontrolja alól – mondják a feministák. Akik szerint nagyon lassan ugyan, de változnak a dolgok. Az első vezetési kampány után, 1990-ben, amikor 50 nő ült volán mögé, mindegyiket lecsukták egy napra, elkobozták az útlevelüket és kirúgták őket az állásukból. 2011-ben viszont, amikor 40 nő vett részt egy ilyen akcióban, csak egyet vettek közülük őrizetbe: azt, aki kitette az élményről készült videóját az internetre. Meg egy másikat később 10 korbácsütésre ítéltek, de királyi kegyelmet kapott.

Madeha Al Ajroush, aki részt vett a több mint 20 évvel ezelőtti kampányban, ma azt mondja: szeretné, ha Obama felvetné az emberi jogok témáját, amíg Szaúd-Arábiában van. “Mi nem csak olaj vagyunk, hanem emberek is. És az emberi jogokat egyszer már komolyan kellene sorra venni az országban.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez