Indiai pénzből valósulhat meg a 2020-as foci vb Katarban

A katari gazdaságot megviseli, hogy az országnak megromlott a viszonya Szaúd-Arábiával. Sokan attól tartanak, hogy emiatt veszélybe került a 2020-as labdarúgó-világbajnokság megrendezése. Doha ezért új alternatívákat keres, s az egyik kedvező lehetőség India lenne. 

” Szükségünk van az indiai üzletemberek befektetéseire, valamint a szorosabb gazdasági együttműködésre. Katar egy roppant jó lehetőség kínál a külföldi befektetők számára és Doha tárt karokkal várja a magánszektorba és az infrastruktúrába befektető indiaiakat.” – hangzott el a katari gazdaságügyi miniszter szájából, amikor ma ünnepélyesen megnyitotta a Katari Üzleti Fórumot.

Ezen a találkozón legalább negyven fontos indiai gazdasági szakember és befektető vett részt. Elsősorban az ország LNG-je (cseppfolyós földgáza) iránt érdeklődtek, s megegyeztek a közös kitermelésről és a katari export nagyságának megnöveléséről.

Ám a fő témát a Katarban megrendezésre kerülő FIFA 2022 jelentette. Ugyanis az indiai üzletemberek szeretnének részt venni a programban és hozzájárulni “a sportrendezvényhez szükséges infrastruktúra kiépítéséhez.”

Az elmúlt években a két ország közötti gazdasági kapcsolatok egyre szorosabbá váltak. 2006-ban még csak 2,5 milliárd dollár volt a kereskedelmi forgalomuk nagysága, de 2013-ban már 14 milliárd dollárt is elérte. India minden évben növeli a Katarból származó földgázimport nagyságát, miközben a Doha Bank India egyik legjelentősebb befektetési bankja.  Ezenfelül Katarban a legtöbb külföldi munkás Indiából származik, mintegy 500 000-re becsülik a számukat.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez