Szaúd-Arábia 3,5 milliárd dollárt fektet be az Uberbe – de miért?

A nők nem vezethetnek a sivatagi királyságban, ezért ők az Uber legjobb kliensei. Ezt hangsúlyozta az Uber amerikai alapítója, aki elmondta: öt városban vannak jelen Szaúd-Arábiában.

Az egész Közel-Keleten valamivel több mint 400 ezer az Uber sofőrök száma. Ebből a hatalmas pénzből az Uber 250 millió dolláros befektetésre készül a Közel-Keleten. Ezt a piacot a jövő piacának tekinti, annál is inkább, mert a  szaúd-arábiai szuverén befektetési alap főnöke bekerült az Uber igazgató tanácsába is.

A PIF /Public Investment Fund/ a világ legnagyobb fejlesztési alapja. A célja az, hogy Szaúd-Arábia 2030-ra moden állammá váljon, mely nem függ 100%-ban az olajtól. Mohamed herceg, a király fia a program főnöke. Ő szívügyének tekinti a nők nagyobb szerepvállalását Szaúd- Arábiában. A 31 éves herceg természetesen tudja: nagyon óvatosnak kell lennie a konzervatív királyságban. Mégis az a terve, hogy megkétszerezik a női munkavállalók számát Szaúd-Arábiában. Ehhez pedig az Uber elengedhetetlen, hiszen a szebbik nem tagjai nem ülhetnek a volán mögé …

Egy kínos jogi folyamat persze keresztezheti Mohamed királyfi és az Uber terveit. Washingtonban a Kongresszus olyan törvény tervezetét vitatja meg, mely azt firtatja: mi is volt Szaúd-Arábia szerepe 2001 szeptember 11-én? Az Amerika elleni nagy iszlamista terrorakció vezére, Oszáma bin Láden Szaúd-Arábia polgára volt. Az afganisztáni háború  idején Turki herceg, a szaúdi titkosszolgálat vezére ajánlotta őt az amerikaiak figyelmébe. Az öngyilkos merénylők legnagyobb része is Szaúd-Arábia állampolgára volt. Az FBI ezzel kapcsolatos jelentését titkosították, de néhány kongresszusi képviselő szeretné ezt feloldani Washingtonban. Obama elnök kifejtette: az USA diplomáciai érdekeinek nem felelne meg ennek a kínos problémának a feszegetése. Szaúd-Arábia viszont kerek perec közölte: ha az amerikai Kongreszus vizsgálatot indít, akkor annak az amerikai gazdaság látja a kárát. Mohamed királyfi és az Uber abban bíznak: Washingtonban fontosabbnak tartják az üzletet, mint az igazság kiderítését, ezért is kapott az Uber csekély 3,5 milliárd dollárt Szaúd-Arábiától.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez