Szombattól: nők a volánnál – csendes forradalom Szaúd-Arábiában / videó

Ami a világon mindenütt másutt már régóta természetes, az most vált lehetségessé a sivatagi királyságban, ahol lassan, de biztosan beindulnak a reformok. Ezeket Szalman király hagyja jóvá, de fia, Mohamed határoz róluk. A nők hivatalosan tegnap óta vezethetnek autót.

A trónörökös modern muzulmán állammá szeretné átformálni hazáját, melynek szokásai még gyakran a középkori iszlámot idézik. A rendszert alapító Szaúd király a szigorú vahabita szektával kötött szoros szövetséget, hogy megtartsa hatalmát az egymással versengő arab törzsek felett. Ezzel már a vallásalapító Mohamed prófétának is sok gondja volt, hiszen elűzték Mekkából, a szent városból.

Szaúd-Arábia, mely a szent városok, Mekka és Medina őrzője, úgy próbál modernizálódni, hogy közben megőrzi az iszlám uralmát az emberek felett és a királyság hatalmát, mely a konzervativizmus bástyájából a reformok mozgató ereje kíván lenni. Mohamed bin Szalman trónörökös határozza meg a változások ütemét. Ezért börtönben csücsül néhány aktivista, aki túlságosan lelkesen képviselte a nők jogait és gyorsabb változást sürgetett. Egyik fő céljukat elérték: a nők immár volánhoz ülhetnek Szaúd-Arábiában is, de minden változás csak pontosan abban a tempóban haladhat, ahogy arról a trónörökös dönt, aki teljhatalommal irányítja a reformfolyamatot a sivatagi királyságban.

Fotó: Al Arabiya

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez