Amerikai kongresszusi képviselő járt Aszad szíriai elnöknél

A békéről tárgyait Damaszkuszban Tulsi Gabbard demokrata képviselőnő Bassár el-Aszad szíriai elnökkel. Nem sokkal azután, hogy csak félsikert hoztak a béketárgyalások Asztanában.

Kazahsztán fővárosában az USA nem vett részt a tárgyalásokon. A szíriai feleken kívül Oroszország, Törökország és Irán próbálta meg elindítani a békefolyamatot. A szíriai ellenzék, melyet az Obama adminisztráció támogatott, nem hajlandó elfogadni Bassár el-Aszad rendszerét. A polgárháborút – nyugati támogatással – azért robbantották ki, hogy elűzzék Aszadot. A szíriai elnök Oroszország és Irán támogatásával megőrizte pozícióját, és nem hajlandó távozni az ország éléről.

Tulsi Gabbard képviselő asszony, aki szolgált Irakban, nem értett egyet az Obama adminisztrációnak azzal a politikájával, hogy támogatni kell az Aszad-ellenes erőket Szíriában. Álláspontja az volt, hogy Aszad ellenségei között nagy számban megtalálhatók a fanatikus Iszlám Állam hívei, akikkel semmiképp sem szabad együttműködni. Donald Trump a választási kampány során azzal vádolta Hillary Clintont, hogy akaratlanul is hozzájárult az Iszlám Állam létrejöttéhez. Trump többször hangsúlyozta: az Iszlám Állam megsemmisítését fontos céljának tekinti. Ezért  hajlandó együttműködni Oroszországgal is. Ha az oroszok és az amerikaiak megegyeznek Szíriáról, akkor Aszad ellenségei kicseppenhetnek a megállapodásból, amely viszont békét hozhat a több mint ötéves polgárháborúban tönkrement Szíriának.

Fotó: Heavy.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez