Visszalép a legesélyesebb francia elnökjelölt, ha vizsgálat indul a neje ellen

Visszalép a legesélyesebb francia elnökjelölt, ha vizsgálat indul ellene, amiért félmillió euróért alkalmazta a nejét asszisztensként. A visszalépés a szélsőjobboldali Marine Le Pen asszony esélyeit növelné.

Francois Fillon lehetséges visszalépéséről a legnézettebb televíziós csatornának nyilatkozott. A konzervatív politikus nemrég győzte le az előválasztáson Nicolas Sarkozy exelnököt és Alain Juppé volt külügyminisztert. Szerinte azok gyanúsítják felesége törvénytelen alkalmazásával, akik nem fogadják el, hogy legyőzte az előválasztáson a nála esélyesebb jobboldali politikusokat. Franciaországban nem szokatlan, hogy politikusok a családtagjaikat alkalmazzák asszisztensként. Francois Fillon azt is közölte: két ügyvéd fiát is alkalmazta korábban…

A konzervatívok esélyes elnökjelöltje visszautasította a sajtó vádját, hogy a felesége semmit sem csinált, miközben csinos fizetést húzott. A lapokban több parlamenti asszisztens is nyilatkozott arról, hogy Penelope Fillon asszony sohasem dolgozott a parlamentben! Erre Fillon azt válaszolta a televízióban, hogy felesége – az ötgyermekes családanya – otthon dolgozott: lapszemléket készített, fogadott olyan embereket, akikre a férjének nem maradt ideje, stb. Az elnökjelölt közölte azt is: beperli a lapokat, melyek a leleplező beszámolókat közölték. Elsőként a Canard Enchainé című szatirikus lap írt a kínos ügyről, de aztán szinte az egész francia sajtó átvette a sztorit, hiszen Fillon éppen azzal győzte le Sarkozyt az előválasztáson, hogy bizonygatta: az ő keze tiszta! Sarkozynek rengeteg kínos ügye volt, a legnevezetesebb az, hogy a 2007-es elnökválasztási kampányát Kadhafi líbiai elnök 5 millió euróval támogatta.

Francois Fillon ügyében egyelőre nincs hivatalos vizsgálat, de az ügyészség bekérte az adatokat Penelope Fillon alkalmazása ügyében. Ha hivatalos vizsgálat indul, akkor visszalépek! – hangsúlyozta Francois Fillon. Ez súlyos csapás lenne a jobboldali pártra, és megnövelné a szélsőjobboldali Marine Le Pen asszony esélyeit. A Nemzeti Front vezére népszerű jelölt, éppen azért, mert azt hangoztatja: pártja sohasem volt hatalmon, így távol maradhatott a korrupciós ügyektől, melyek nem kerülték el sem a jobboldalt, sem pedig a baloldalt Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez