Lemondott a holland igazságügyi miniszter, mert fontos tényeket hallgatott el

Önnek tudomása volt arról, hogy 4,7 millió guldenes (2,13 millió euró) kártérítést fizetett a holland állam egy kétes ügyben, és mégsem tájékoztatta az alsóházat! – üvöltötte a szélsőjobb vezére a parlamentben. Geert Wilders szavaira az igazságügyi miniszter, Ard Van der Steur vette a kalapját.

A liberális kormányfő sajnálkozva, de elfogadta a lemondását. Ez már a negyedik ilyen távozás volt a liberális kormánypártból. A korrupciós ügy felmelegítése soha rosszabbkor nem jöhetett volna a kormánynak, melynek a választók elé kell állnia március 15-én. Fő vetélytársa a radikális jobboldal, mely felmelegítette a régi korrupciós ügyet.

Még 1993-as ügyről van szó

A holland hatóságok egy nemzetközi drogkereskedő hálózatra vetették rá magukat. Pontosabban a főnök, egy bizonyos Cees H. luxemburgi számláira. Hatalmas összegeket találtak ott, csakhogy nem tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani: ezek a drogmaffia pénzei! A bíróság 4,7 millió gulden kártérítést ítélt meg a drogbárónak, aki ezt az összeget meg is kapta a holland államtól. Ez mai pénzben 2,13 millió euró! Ez annyira kínos volt, hogy eltitkolták a közvélemény előtt. De szépen lassan az ellenzék kiderítette az ügyet. Most az igazságügyi miniszter bukott bele abba, hogy eltitkolta ezt a kínos blamázst a közvélemény elől. Hiába hivatkozott arra, hogy anyagi haszna nem volt az ügyből, mégis mennie kellett. A radikális jobboldal jelszava ugyanis az, hogy a liberális kormányzat korrupt és tehetetlen! Pár héttel a márciusi választások előtt ez nem sok jót ígér a liberális kormánypártnak. A holland választásokat mindenütt árgus szemmel figyelik Európában, hiszen Hollandia után Franciaország, Olaszország és Németország következik. A populista előretörés súlyos csapás lenne az Európai Unióra, melyet a brit kilépési szándék amúgy is meggyengített.

Fotó: Nederlands Dagblad

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez