Végzett magával egy brit férfi, nehogy az Iszlám Állam fogságába essen

A 20 éves Ryan Lock még december 21-én halt meg a szíriai Rakkáért folyó harcokban. A körülményekről most tájékoztatták kurd források a BBC-t.

A Sussex-i Ryan Lock önkéntesként harcolt a Kurd Népvédelmi Egységek, az YPG oldalán. A kurdok most arról számoltak be, hogy olyan lövés nyomát találták az álla alatt, ami öngyilkosságra utal. Öt harcosuk keveredett tűzpárbajba az Iszlám Állam fegyvereseivel Dzsabar falunál, és “jelentős ellenállást” mutattak, mielőtt elestek. Miután a holttesteket megvizsgálták, azt állapították meg, hogy a fiatal brit magával végzett, hogy ne essen az iszlamisták fogságába.

A kurdok jogaiért harcoló aktivista, Mark Campbell a KurdishQuestion.com-tól azt mondta a BBC-nek: nincs arra szó, mekkora bátorság kell az ilyesmihez. Az Iszlám Államot Ryan hatalmas propagandalehetőségtől fosztotta meg az öngyilkosságával.

Az otthon szakácsként dolgozó Ryan Lock augusztusban utazott Szíriába. A családnak és a barátainak azt mondta, törökországi nyaralásra indul. Tegnap a holttestét Irakba vitték, onnét szállítják haza Nagy-Britanniába. Édesapja hálás azért, hogy a kurdok ezt lehetővé tették.

Lock a harmadik brit, aki úgy halt meg, hogy a kurdok oldalán harcolt az ISIS ellen. A londoni külügy továbbra is azt tanácsolja a briteknek, hogy semmiképp ne utazzanak Szíriába.

Fotó: BBC

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez