Szemet szemért – savval öntötte le áldozatát, ezért fél szemével kell fizetnie

Így döntött a Legfelső Bíróság Iránban, ahol Mohamed próféta szigorú törvénye, a saría van érvényben. Eszerint a tettest ugyanolyan büntetéssel lehet sújtani, mint amilyen károsodást ő okozott az áldozatának.

Egy nő savat öntött áldozata arcába, aki a fél szemére megvakult. Most ugyanez vár a tettesre is, akinek ezenkívül még kártérítést is kell fizetnie. Nem beszélve a hétéves börtönbüntetésről. Emberi jogi szervezetek most az áldozathoz fordultak: gyakoroljon kegyelmet és engedje el a tettes fél szemének megvakítását! A törvény szerint ehhez joga van. Korábban egy férfi ugyanígy savat öntött egy fiatal nő arcába, aki szintén megvakult. A nő megbocsátott, ezért a férfit nem vakították meg. Iránban elég elterjedt bosszú állási forma az, hogy savat öntenek valakinek az arcába. Az imént említett esetben például a férfi azért állt bosszút, mert a nő nem fogadta el a házassági ajánlatát.

A saría hátrányos a nőkre nézve, mert nem tekinti őket egyenrangúnak a férfiakkal. Ennek ellenére, ha lassan is, de a szebbik nem is hallathatja a hangját a politikában is. A legutóbbi választás után kiderült: több nő jutott be a parlamentbe mint imám. Az 1979-es vallásos forradalom óta ez az első eset, hogy a nők nagyobb számban ülnek az országgyűlésben, mint a papság képviselői, akiknek meghatározó szavuk van az igazságszolgáltatás ügyeiben. Az iráni nők nemzetközi téren is jól szerepelnek: 2014-ben közülük nyert valaki Fields-díjat, melyet a matematikusok Nobel-díjának tekintenek a világban. Ő volt egyébként a díj történetének első női nyertese…

Fotónk illusztráció / iranianhumanrights.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez