Hozzámegy az őt megmentő tűzoltóhoz a bostoni robbantás egyik túlélője

Amikor Roseann Sdoia súlyosan megsérült a bostoni maraton ellen elkövetett támadásban 2013 áprilisában, egy tűzoltó vitte a kórházba. Akkor még idegenek voltak egymásnak, de azóta szinte minden idejüket együtt töltik.

Tavaly decemberben döntöttek úgy, hogy összeházasodnak. Aztán a hét közepén New Yorkban felmásztak a város harmadik legmagasabb épülete, az Empire State Building 1576 lépcsőjén a kilátóra, hogy pénzt gyűjtsenek annak a szervezetnek, amely Roseann felépülésében kulcsszerepet játszott – a Challenged Athletes Foundation-nek.

Kihívás volt ez a javából. A vőlegénynek azért, mert a teljes tűzoltószerelésében volt, beleértve az oxigénpalackot is a hátán  – úgy, ahogy azon a napon, amikor először találkoztak. A menyasszonynak pedig azért, mert lábprotézissel lépkedett a lépcsőfokokon – az egyik lábát elveszítette a merényletben.

boston

A nap, amely összehozta őket, Boston történetének egyik legsötétebb napja volt. Egy csecsen származású testvérpár robbantott két bombát a verseny célszalagjánál – több százan megsérültek, hárman meg is haltak. Ha nem éppen Materia tűzoltó van a helyszínen, négy áldozat is lehetett volna – írja a New York Times.

Roseann Sdoia a jobb lábán sérült meg. Súlyosan. Egy néző rohant oda hozzá és tekert rá kötést, hogy elállítsa a vérzést. A mentést végző tűzoltók Materiát bízták meg azzal, hogy vigye kórházba a lányt. Nem volt a közelben szabad mentőautó, egy rendőrkocsiba tették a sérültet. Aki így emlékszik vissza az útra: “A padlón térdelt, próbálta megakadályozni, hogy lecsússzak, hogy ő el ne dőljön és hogy a szorítókötés is a helyén maradjon. Szegény fickónak sok dolga volt.”

A kórházban aztán amputálták térd alatt a lány lábát. A tűzoltó néhány nap múlva meglátogatta, segítséget ajánlott, aztán másnap újra eljött. Néhány hónap múlva a barátságuk szerelemmé változott. De csak jóval később vallották ezt be egymásnak.

Materia tűzoltó tavaly december 4-én kérte meg a lány kezét. Októberre vagy novemberre tervezik az esküvőt. A 48 éves menyasszony és a 37 éves vőlegény előtte mindenképpen meg akarta csinálni a New York-i kalandot. Roseann Sdoia a titkot is megosztotta, hogy jutott fel a felhőkarcoló 86. emeletére műlábbal. Lassan és biztosan kell lépni, az ép lábával vezetni a másikat – mondta. Ő maga hónapokig edzett rá a Bunker Hill-i csata emlékművének lépcsőjén, Boston mellett.

Velük együtt még több százan mászták meg az Empire State Buildinget szerdán. A jótékonysági eseményt már 40 éve minden esztendőben megtartják. A bajba jutott sportolóknak gyűjtenek pénzt vele.

Fotó: New York Times

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez