Kairóban akart robbantani az Iszlám Állam egyik orosz tagja

Ezt állítja az ügyészség. A múlt héten vették őrizetbe, és 15 napig biztosan ott marad. Addig megpróbálják kivizsgálni, hogy mi is igaz a gyanúból. Amit eddig találtak, az bőven elég ahhoz, hogy hosszú időre börtönbe kerüljön.

Az Abdel Hamid Raszlan néven ismert férfi orosz útlevéllel érkezett Egyiptomba, és ott az ISIS egyik leányszervezetéhez csatlakozott. A kairói főügyész szerint azt már beismerte, hogy rendszeresen tartotta a kapcsolatot a terrorszervezettel, pénzfutárként működött a különböző sejtek között – írja az Egyptian Streets.

A nyomozás azt is kiderítette, hogy Szíriában szervezték be – a klasszikus útvonalon, Törökországon keresztül jutott be oda, és fegyveres kiképzést is kapott. Ezután dobták át Egyiptomba, ahol a gyanú szerint kairói merényletek végrehajtása lett volna a feladata. Néhány hónappal ezelőtt lakást bérelt az egyiptomi fővárosban. Szomszédai riasztották a terrorelhárítást, “szokatlan tevékenységet” észleltek nála. Hogy ez miben merült ki, az nem derül ki a tudósításból. Mindenesetre megfigyelték, majd őrizetbe vették.

Demyana, a 29. áldozat.
Demyana, a 29. áldozat.

Az Iszlám Állam rendszeresen hajt végre támadásokat a Sínai-félsziget északi részén, de Kairó sincs biztonságban tőle. Decemberben az ISIS azt állította, hogy emberei követték el a kairói kopt templom elleni támadást. Ez volt az utóbbi évek legvéresebb merénylete az egyiptomi fővárosban. Az áldozatok száma még a mostani hétvégén is nőtt: a kórházban belehalt sérüléseibe egy 14 éves lány, Demyana Ameer. Vele együtt 29 halottja van a terrorakciónak, melyben több tucat ember  sebesült meg, sokan közülük súlyosan.

Fotó: az ISIS egyik kairói robbantásának helyszíne 2016 januárjában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez