Mutasd a kutyádat és megmondom, ki vagy!

A kutya és a gazdi személyisége kölcsönösen befolyásolja egymást – ezt erősíti meg egy tudományos kutatás, melyet a Bécsi Egyetemen készítettek.

Dr. Iris Schoberl a BBC-nek elmondta, hogy több mint 100 kutyát és gazdit vizsgáltak meg. Kiderült az, amit tapasztalatból eddig is sokan sejtettek: a két fél kölcsönösen hatást gyakorol egymásra. Természetesen a gazdi a meghatározó tényező, de hogyha ő ideges, akkor kutyája megnyugtatja őt!

Öt lelki tényezőt vizsgáltak. Az első volt a stressz. A második a nyitottság. A harmadik az új helyzetek merész vállalása. A negyedik az, hogy valaki mennyire kellemes partner. Végül az utolsó tényező az öntudatosság. A beszélgetésen túl biológiai teszteket is végeztek. A kutya és az ember viszonya ugyanis régóta érdekli a pszichológusokat, hiszen több mint 30 ezer éves kapcsolatról van szó.

A gazdi tulajdonságai fokozatosan átragadnak a kutyára is. A világtól elzárkózó magányos gazdi kutyája is hasonló tulajdonságokat fejleszt ki, illetve védelmezni kezdi az ember magányát. Az agresszív gazdi kutyája sokszor szervilis lesz, de a lelke mélyén ő is támadna, ha merne. A gazditól vár útmutatást arra, hogy mikor melyik magatartás a helyes. A barátságos és kedves emberek kutyája is általában barátságos és kedves.

A kutyák általában jóval nyitottabbak a világra, mint az emberek, mert egészen egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a világtól való elzárkózás luxusát. Az öntudat mind a gazdinak, mind a kutyának fontos, de nehéz megmondani, hogy ebben mennyi a szerep és mennyi a valóságos érzés. Sem az ember, sem a kutya nem szívesen kerül kiszolgáltatott helyzetbe, így könnyen egy húron pendülhetnek. Igazában azért csak határhelyzetekben derül ki, hogy a gazdi és a kutya mire hajlandó a másikért. A kutyák ragaszkodása közismert, a gazdikét jobb nem próbára tenni…

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez