Német gyártmányú fegyverrel ölnek több országban a gyerekkatonák

Egy most kiadott jelentés szerint jelentősen nőtt Németország fegyverexportja, a külföldre eladott fegyverek egyharmada pedig a NATO-n és EU-n kívüli országokban talált gazdára.

Egy német szervezet (German Alliance for Child Soldiers), amely a gyerekkatonák megsegítését tűzte ki célul, kiadott egy jelentést, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a német hadipar nagymértékben hozzájárul több ország fegyverellátásához és ezzel a konfliktusok terjedéséhez is.

Az adatok alapján Németország 47 millió euró értékben exportált fegyvert 2016-ban – ez 15 millióval több, mint 2015-ben – és ezen fegyverek legalább egyharmada az EU-n és a NATO-n kívül talált gazdára.

„A tanulmány megmutatja, hogy Németország a leghalálosabb kézifegyvereket szállítja a fegyveres konfliktusok által uralt régiókba – olyan helyekre is, ahol gyerekkatonák harcolnak, például a Közel-Keleten, Indiában, Pakisztánban vagy a Fülöp-szigeteken. Németország tehát felelős a fegyveres konfliktusok eszkalációjáért és a gyermekek szenvedéséért ezekben az országokban” – állítja Ralf Willinger gyermekjogi aktivista és a szervezet szóvivője.

Jelenleg legalább 20 ország fegyveres konfliktusaiban harcolnak gyerekkatonák, akiknek a számát körülbelül 250.000-re becsülik. Őket a fegyverhasználat mellett felderítésre, felszerelések szállítására kényszerítik, de az sem ritka, hogy szexrabszolgaként használják.

„Amikor gyerekként kellett harcolnom Sierra Leonéban, rengeteg G3 típust láttam” – nyilatkozta Michael David egykori gyerekkatona. A G3 a német Heckler & Koch fegyvergyár egyik gyártmánya.

A német törvények tiltják a fegyverek eladását konfliktus sújtotta országokba, a jelentés szerint azonban azok mégis eljutnak ezekre a helyekre, többnyire illegális kereskedelem útján. Erre több példát is hoznak: Kolumbiában a 90-es évekig a FARC-hoz hasonló gerillacsoportok gyakran használtak gyerekeket katonaként, akiknek kezébe általában német fegyver került. Németország ugyan leállította a közvetlen fegyverszállítást, de mégsem szűnt meg az utánpótlás, mivel Ecuadoron keresztül a fegyverek mégis eljutottak Kolumbiába. A másik példa Jemen: Szaúd-Arábia Németország egyik legnagyobb felvásárlója, aktívan részt vesz a jemeni konfliktusban, melyben szintén harcolnak gyerekkatonák, ezért ő kezükben is nagy eséllyel német gyártmányú fegyver sül el.

Fotó: DPA

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez