Gyilkoltak a patkányok New Yorkban

Egy ember meghalt, kettő pedig megbetegedett leptoszpirózisban. A ritka fertőző betegséget főként a patkányok vizelete terjeszti.

Mindhárom eset Bronx-ban történt, egyazon háztömbben, két hónapon belül. Mindegyik beteget kórházban kezelték akkut vese- és májelégtelenséggel. A város egészségügyi hatóságai szerint ez az első ilyen koncentrált előfordulása ennek a bakteriális fertőzésnek New Yorkban. Azt is közölték, hogy a betegség nagyon súlyossá válhat, de antibiotikumokkal kezelhető. Jóllehet a mostani esetben az egyik beteg belehalt, a másik kettőt már kiengedték a kórházból.

A fertőzés a rágcsálók vagy más állatok vizeletével szennyezett vízzel, szennyezett élelmiszer fogyasztásával terjed, a kórokozó a bőrön, nyálkahártyákon keresztül hatol be, például orron, szájon, szemen át vagy kisebb bőrsérülések esetén akár a bőrön keresztül is. A baktérium májban, a vesében, az agyhártyákon, a szívizomban, a bőr és a gyomor, illetve a bélrendszer ereiben okoz gyulladást. A tünetei között egyebek mellett szédülés, láz, izomfájdalom, hányás, hasmenés szerepel.

Az elmúlt 10 évben összesen 26 leptoszpirózis (más néven Weil-betegség) esetet regisztráltak a városban, ebből 8-at csak Bronx-ban. Egy kivételével mindegyik beteg férfi volt. A hatóságok most lépéseket tettek a városrész patkánypopulációjának csökkentésére, az ott élőket pedig felvilágosítják arról, hogyan tudják megelőzni a fertőzést. Például azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint kerüljék el a patkányok által kedvelt környékeket és csak zárt cipőben vigyék le a szemetet.

New Yorkban egy 2012-es kutatás szerint kétmillió patkány él. A helyiek ezt vélhetően többnek érzik, hisz makacsul tartja magát az a városi legenda, hogy a metropolis mind a 8 és fél millió lakójára fejenként négy patkány jut.

Fotó: Banksy falfestménye New Yorkban / Flickr

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez