100 éven belül eltűnhet a hó az Alpokból

Az évszázad végére a most még hófödte csúcsok 70 százalékáról olvadhat el a hótakaró, és a síszezon is sokkal rövidebb lesz – állítják a svájci kutatók.

A síelés szerelmesei 100 év múlva már egészen más körülményekkel találkozhatnak majd az Alpokban, mint azok, akik ma hódolnak a sportnak. Ha folytatódik a jelenlegi tendencia, a globális felmelegedés velejárójaként csak a 2500 méter feletti területek lesznek alkalmasak a téli sportok űzésére, a többi helyen a hőmérséklet emelkedése miatt ugyanis elolvadhat a hó.

Erről a kutatók egy tanulmányt is kiadtak, amit az Európai Földtudományi Unió (EGU) lapjában tettek közzé. Azt állítják, hogy ha nem csökken a károsanyag-kibocsátás, akkor az 1200 méter alatti sípályák nagy része eltűnhet 2100-ra. A folyamatot csak akkor lehetne megállítani, ha a károsanyag-kibocsátást a felére csökkentenék, ezzel ugyanis 2 Celsius fok alatt tudnák tartani a hőmérséklet emelkedést.

„Az alpesi hótakaró így is, úgy is fogyatkozik, de hogy milyen mértékben, az csak a károsanyag-kibocsátás ellenőrzésén múlik” – figyelmeztetett Christoph Marty, a tanulmány egyik szerzője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez