Helikopter mentette a drótkötélpályán rekedt embereket, sokan a kabinokban töltötték az éjszakát az Alpokban

Tegnap délután állt le a lanovka a Mont Blanc közelében. A hírek szerint a szél összegubancolta a kábeleket, ezért rekedt több mint 100 ember a levegőben. A mentést éjszakára fel kellett függeszteni, csak reggel tudták folytatni.

Összesen 45-en kényszerültek a kabinokban tölteni az éjszakát. Eredetileg 110-en rekedtek a gleccserek fölött lebegve a levegőben, 3800 méter magasan, de a többieket tegnap helikopterekkel kimentették. A műszaki mentést most úgy folytatják, hogy megpróbálják kiszabadítani a kabinokat a kábelek fogságából.

Miután az este 65 embert lehoztak, a műveletet fel kellett függeszteni – éjszaka felhők gátolták a látást, nem volt biztonságos az akció.

A fent rekedt turisták túlélőtakarókat, energiaszeleteket és palackozott vizet kaptak. A mentés hajnalban folytatódott, francia, olasz és svájci csapatok vesznek részt benne, három helikopter állt a rendelkezésükre. Ma délre sikerült az összes utast kimenteni.

A drótkötélpálya a 3842 méteres franciaországi Aiguille de Midi csúcsot köti össze a 3462 méteren fekvő Pointe Helbronnerrel Olaszországban, és gyönyörű róla a kilátás a Mont Blanc-ra.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez