Ausztria több mint egymilliárd euróra perli a vadászgépeket gyártó Eurofightert

Nem vettünk volna vadászrepülőgépeket a Eurofightertől, ha reális tényeket közöltek volna velünk. Becsaptak bennünket 2003-ban – nyilatkozta az osztrák hadügyminiszter.

Hans Peter Doskozil arra hivatkozik, hogy a Typhoon tipusú vadászgépek üzemeltetése méregdrága. Az ezzel kapcsolatos tényeket a Eurofighter annak idején őszerinte elhallgatta. Idén Ausztria 80 millió eurót kénytelen költeni a Typhoon vadászgépekre, holott más harci gépek sokkal olcsóbbak lettek volna. 2 milliárd eurós üzletről van szó. Ebből 1,1 milliárdot követel vissza Ausztria. Külön egy másik per is indulhat, mert a Eurofighter, illetve a mögötte álló Airbus azt is vállalta, hogy a szerződött összeg 10%-ért hazai vállalkozókat is alkalmaz. Ezen a címen még 183,4 millió eurót követelhet Ausztria.

Politikai manőverről van szó – állítja a vadászgépek gyártója

Meglepetésének adott hangot az Airbus, mely a Eurofighter mögött áll. Szerinte semmifajta félrevezetés nem történt. Semmilyen hivatalos megkeresés sem érkezett a céghez a Typhoon vadászgépek ügyében. Ezeket a vadászgépeket a Eurofighter az európai hatalmak számára fejlesztette ki: a legfőbb vásárlók között ott van Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország. Ausztria is hozzájuk csatlakozott a németek nyomán. Akkoriban Bécsben nem figyeltek eléggé az üzemeltetési költségekre – mondják most a védelmi minisztériumban. Ausztriában is felfigyeltek arra, hogy Amerikában túlságosan költségesnek találta a Trump adminisztráció az új vadászgép-programot. Az új elnök azt ígérte: személyesen néz utána annak, hogy csökkentsék az új vadászgépek csillagászati árát. Ez persze elsősorban PR. Trump jelöltje a nemzetbiztonsági tanácsadó posztjára egy olyan ellentengernagy, aki eddig Lockheed-Martin harci gépeket adott el a Közel-Keleten.

Fotó: Typhoon / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez