Az Erő nincs ingyen: a Disney beperelt egy jediképzőt

A szellemi tulajdonra vonatkozó jogok megsértése miatt perelt be egy amerikai vállalkozót a Disney. A vád: a stúdió engedélye nélkül működtet Star Wars-témájú iskolákat, méghozzá jókora bevétellel.

Nem úgy van az, hogy bárkiből lehet Jedi, főleg nem a szerzői jogok megkerülésével. Így pedig hiába érzi valaki magában az Erőt – ha közben nem törődik a szerzői jogokkal, akkor előbb-utóbb a Disneyvel fogja magát szembetalálni. Pontosan ez történt az oklahomai Michael Brownnal, aki meglátta a jövedelmező lehetőséget a lézerkardokban, és évek óta több olyan iskolát is működtet sikeresen, ahol Jediket képeznek.

De mit takar egy jediképzés? Aki arra gondol, hogy Yoda mester ül a katedrán, és a telekinézist magyarázza, az sajnos téved. Brown jediképzőiben elsősorban a harcművészet oldaláról lovagolják meg a Star Wars-őrületet: olyan harckoreográfiákat tanítanak, mint amilyet a filmekben láthatunk, mindezt a jellegzetes fénykarddal együtt. A tanfolyam végén okleveles jedivé válnak a résztvevők, ez pedig több mint csábítóan hangzik a rajongók számára.

Egyik iskolájában, a New York Jediben egy óra 10 dollárba kerül, érdeklődők pedig vannak bőven. A Disneynek érthető módon nem tetszik, hogy az általuk vásárolt szellemi termék (a Star Wars atyja, George Lucas még 2012-ben adta el 4 milliárd dollárért a Lucasfilmet a Disneynek) népszerűségéből más húz busás hasznot – ingyen. Minden Star Wars-hoz köthető szellemi termék kizárólagos tulajdonosa a Disney, ezért is perelték be Michael Brownt. Nem csak a karaktereket és a fogalmakat, de a filmben szereplő Jedi Rend hivatalos logóját is átvették anélkül, hogy a Disneyvel egyeztettek volna a szerzői jogokról. A per nem lesz olcsó: a stúdió 2 millió dolláros kártérítést követel Browntól. Az ügyben három iskolája érintett, a már említett New York Jedi, a Lightsaber Academy és a Thrills and Skills. A Disney ügyvédei a nem kiegyensúlyozott verseny miatt is perelnek: Star Wars szintén működtet jediképzőt, de ezért a floridai Orlando Disney Worldjébe kell elutazniuk a rajongóknak.

Az amerikai médiumoknak egyelőre nem sikerült Brownt megszólaltatniuk a témában, ám iskolái honlapján továbbra is lehet jelentkezni az edzésekre.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez