Az okmányok nélküli menekültek foglalkoztatására buzdít egy norvég püspök

Tisztában van vele, hogy amit kér, az illegális, de szerinte a keresztény szervezetek így tudnának segíteni azoknak a menekülteknek, akik reménytelen helyzetben vannak.

A 71 éves egykori norvég püspök, Tor Berger Jørgensen levélben indított kampányt azokért a menekültekért, akik nem akarnak visszatérni hazájukba, de tartózkodási engedélyt sem kapnak Norvégiában, és mivel nincsenek irataik, napról napra kilátástalanabbnak látják az életüket.

A pap, bár tudja, hogy kérése a törvények megszegésével együtt jár, mégis optimista, hiszen voltak már pozitív példák. Egy evangélikus templomban Stavangerben például egy eritreai nőnek adtak munkát, aki 2011 óta él Norvégiában papírok nélkül.

A bevándorlásügyi miniszter, Sylvi Listhaug azonban felelőtlennek tartja a felhívást, ráadásul a törvények értelmében a munkáltatók is rosszul járhatnak, hiszen ha tartózkodási engedély nélküli embereket foglalkoztatnak, pénzbírsággal és szabadságvesztéssel is szembe kell nézniük.

“Ez csak hamis reményeket kelt azokban az emberekben, akiknek végül vissza kell majd térniük a hazájukba. Akiknek a menekültkérelmét ugyanis véglegesen elutasítják, azok kötelesek elhagyni Norvégiát” – mondta a bevándorlásügyi miniszter a The Local norvég kiadásának beszámolója szerint.

Jørgensen püspök egyébként közismert liberális gondolkodásáról: a menekültek segítése mellett lelkesen harcol a melegek egyházi házasságkötésének engedélyezéséért, kiáll a meleg papok mellett, de korábban kampányolt már az atomfegyverek betiltásáért is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez