10 elképesztő tény, amit nem tudott a balettról

Tudta, hogy a kezdetekben csak férfiak táncolták és hogy az első cipő inkább hasonlított egy dobozra, mint a mai spicc cipőre? A balett izgalmas történelme számtalan érdekességet tartogat, és megannyi lenyűgöző teljesítményt, amit csak a kulisszák mögé nézve lehet megismerni.

A balett-táncosok légies mozgását és lenyűgöző alakját csak gyönyörködve lehet nézni, de az utóbbi időkben – a táncosok életét bemutató tévéműsoroknak és filmeknek köszönhetően – az is egyre nyilvánvalóbb, hogy milyen kemény, áldozatos munka áll a könnyednek tűnő alakítások mögött.

10 kevésbé ismert tényt gyűjtöttünk össze a balett történelméből, melyek a többi között azt is jól szemléltetik, micsoda teljesítmény egy előadásra felkészülni és azt végigtáncolni.

1. A balett eredetileg a 15. századi Olaszországból származik.

000ballet2

2. A spicc cipő eredetileg egy merev doboz volt, amit több réteg sűrű szövetből és kartondobozból készítettek, mindezt pedig ragasztóval szilárdították meg, hogy aztán a lábakra kerüljön.

000ballet3

3. A nők egészen 1681-ig nem táncolhattak közönség előtt, tehát nem is balettozhattak.

000ballet1

4. Egy férfi táncos akár 1-1,5 tonnát is megmozgat egyetlen előadás alatt. Ez olyan, mintha egy átlagos autót emelgetne – persze nem egyszerre, hanem kisebb részletekben, balerinák formájában.

000bbalet

5. A világ egyik legjelentősebb, vezető művészeti csoportja az angol klasszikus balett kiemelkedő társulata, a The Royal Ballet, amit 1931-ben hozott létre Dame Ninette de Valois.

6. A legjobb táncosok akár 2-3 cipőt is elhasználnak egy héten, de akad olyan is, akinek egy cipő csak egy előadásra elég.

000bbballet

 

7. A brit színházi szakma legrangosabb díját, az Olivier Award-ot balettelőadások közül elsőként a Rómeó és Júlia kapta meg, 1977-ben.

000bbb

8. Ahhoz, hogy egy táncos végigtáncoljon egy darabot, annyi energia kell, mint két teljes futballmérkőzés lejátszásához vagy 28 kilométer lefutásához.

000ballet4

9. Egy tütü elkészítése akár 90 órát is igénybe vehet – ez majdnem négy nap!

0000bbbtt

10. A táncosok nagylábujjára testtömegük akár háromszorosa is nehezedhet egy ugrás során.

Forrás: Official London Theatre

(Visited 30 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez