5 szürreális tény, amit nem tudott Salvador Dalíról

Salvador Dalí még halála után is tud meglepetést okozni! Olyan érdekességeket gyűjtöttünk össze, amik kevésbé ismertek az extravaganciájáról híres spanyol festőről.

Ahogy a művészete, úgy az élete is rendkívül izgalmas volt: titkok és exhibicionizmus, traumák és hihetetlen képzelőerő jellemezték, ezeket visszatükrözték a festményei is, így Salvador Dalí nem véletlenül vált a modern művészet egyik első számú ikonjává. A mai napig van pár olyan részlet az életéből, amit sokan nem ismernek, de olyan is akad, amiről még ő maga sem tudott.

Szülei úgy hitték, elhunyt testvére reinkarnációja

5 évesen el is vitték halott testvére sírjához, ahol elmondták neki, hogy ő igazából az a fiú, akit egyszer már eltemettek. Pontosabban a bátyja reinkarnációja. Mivel 9 hónappal a haláleset után jött világra, szülei őt is Salvadornak nevezték el. Miután megosztották vele a hírt, ő maga is úgy gondolta, hogy testvére született meg újra az ő testében. Ezt az élményt meg is örökítette, többek között a Portré a halott bátyámról című festményében.

010101

Van egy lánya, akit nem is ismert

Egy María Pilar nevű asztrológus és kártyajós legalábbis ezt állítja. 26 évvel a festő halála után állt elő a történettel, miszerint az anyja Port Lligetben találkozott Dalíval, és a viszonyukból született meg ő. Bár a festő sosem tudott feltételezett lánya létezéséről, a nő most a testének exhumálását kérte, hogy bebizonyíthassa: valóban az, akinek mondja magát.

Erotikus szakácskönyvet írt

Szintén kevésbé ismert, de Dalí imádott főzni, olyannyira, hogy megírta és 1973-ban publikálta is saját szakácskönyvét. Persze ez sem a szokásos formában készült, mivel elsősorban „erotikus szakácskönyv” volt, tele olyan receptekkel, amelyek a nemi vágyat keltették életre. Csupa olyan étel szerepel az oldalain, amelyeket már régóta afrodiziákumként ismer a történelem. Csodálatos alkotásokkal illusztrálta az ételek receptjeit – ezeket természetesen nem csak elkészíteni szerette, de fogyasztani is.

01010
Milliomossá tette a titkárnőit

Titkárnőinek nem pénzzel, hanem a műveivel fizetett, amivel végül sokkal jobban jártak, mintha rendes bért kaptak volna a munkájukért. Pár évtizeddel később ugyanis több millió dollárt értek azok a festmények, amelyekkel a munkájukat honorálta Dalí.

Disney-nek is rajzolt

Bár mozikba sosem került az 1945-ös alkotás, rövidfilm formájában később mégis kiadták a két művész közös munkáját. Erre viszont 2003-ig kellett várni. A Destino névre keresztelt 6 és fél perces rajzfilm tökéletesen ötvözi Disney és Dalí művészetét.

 

 

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez