Bogarak falnak fel egy szigetet

Hirosima partjainál egy sziget lassan teljesen eltűnik a milliónyi bogár miatt. Ki gondolná, mi mindent képesek tönkretenni a bogarak?

Több apró sziget elég nehéz időszakot él meg mostanság Japánban. Itt van például Hoboro szigete, Hirosima partjainál. Egykor tisztességes méretű sziget volt, remek gyöngykagylóiról és finom osztrigáiról híres. Ma azonban,  úgy tűnik, az utolsó napjait éli, ugyanis bogarak milliói pusztítják, és lassan elmerül a tengerben.

Hoboro 1725-ben 364 méter hosszú volt, száz évvel később azonban már csak 220 métert mértek. Még később, 1883-ban két kisebb szigetre szakadt, így most alig 90 méter hosszú sziklák gyűjteménye csupán.

Íme egy videó, amely bemutatja, hogy milyen kevés maradt az egykor dicső szigetből.

De mi is okozta ezt a pusztulást? A válasz ez:

bogárelgjdr

Az itt látható élőlény a gömbászkák családjába tartózó Armadillidiidae. Domború hátú, lapos hasoldalú, kimondottan szárazföldi állat, bár a család több tagja igényli a nedvesebb környezetet. Világosbarna vagy fekete a színe, sárga foltokkal. Összegömbölyödik, ha veszélyben érzi magát, ilyenkor a csápját is elrejti. Több száz fajtája van, és japánul is szinte kimondhatatlan a neve: Nanacubakocubumusi. De hívhatjuk egész egyszerűen szigetevő bogárnak is.

island-bug

Talán persze túlzás így nevezni, hiszen a pusztítást nem azzal okozza, hogy sziklákat eszik. Lényegében a kőzetben alakítja ki az otthonát, úgy, hogy sok-sok apró járatot váj bele. Így olyan lyukak keletkeznek, amelyektől a sziklák végül eltörnek, vagy elmossa őket a víz.

island-bug-holes

Hoboro szigete látszólag tökéletes élőhelyet jelent számukra, hiszen bőven elég táplálék, azaz plankton és kagylóürülék van a környéken. Becslések szerint több mint 10 millió él ezekből a bogarakból a szigeten, és nem nagyon akarnak továbbállni. Az emberek azt mondják, a sziget menthetetlen, a gyöngy és osztrigahalászok rég elmentek. Nemsokára az egész sziget el fog tűnni. Ez viszont akár azt is jelentheti, hogy a bogarak később újabb szigeteket támadnak meg.

(Fotó:YouTube, Twitter)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez