Prémium péntek: a japán kormány munka helyett vásárolni küldené az embereket

Azt kérték a cégektől, hogy szabják rövidebbre a pénteki munkaidőt, hátha attól fellendül a gazdaság, és talán a családok is több időt lehetnek együtt.

A svéd szexszünet után itt az újabb munkaügyi innováció, csak a világ másik végéről. Japánban prémium pénteket vezetnének be, hogy az embereknek több idejük legyen vásárolni. Ezt úgy képzelte el a kormány, hogy a cégek maguk dönthetnek róla, engedélyezik-e a munkavállalóknak, hogy délután 3-kor letegyék a lantot a hét utolsó munkanapján.

Japán eleve nem a kiegyensúlyozott életmódról híres, már ami a munkatempót és időt illeti, a közelmúltban is több cég került az újságok címlapjára, amiért alkalmazottai halálra dolgozták magukat. Javaslat is született a munkaórák limitálására, ez az újabb törekvés pedig szintén azt mutatja, hogy a kormány komolyan próbálkozik megoldást találni, hogy az emberek élete visszatérjen egy normálisabb kerékvágásba.

A prémium péntek azonban vegyes fogadtatásra talált a cégek részéről. A Nikkei üzleti magazin felmérése szerint a megkérdezett 155 nagy cégből 45% mondta, hogy nem szeretné bevezetni a prémium pénteket, 37 százalék azonban jó ötletnek tartotta a javaslatot, és tervezik, hogy alkalmazzák is majd a jövőben – számolt be róla a The Japan Times.

A miniszerelnök, Abe Sinzó mindenesetre azt mondta, szeretne jó példát mutatni, és meditálással tölti a péntek délutánt egy Zen szentélyben, mielőtt elmegy egy koncertre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez