Húszmillió embert fenyeget az éhínség Kelet-Afrikában

Az ENSZ megkongatta a vészharangot, mert nem akar úgy járni, mint 2011-ben: mire meghirdették a vészhelyzetet, Szomáliában már mindenki éhenhalt a szárazság sújtotta övezetben!

Most is Szomália az egyik legveszélyeztetettebb ország: 2,9 millió embert fenyeget ott az éhhalál. Ezért az ENSZ felhívást tett közzé egy segélyalap létrehozására, mely 825 millió dollárt juttatna el a szárazság sújtotta ország lakóinak. A másik vészhelyzetben levő ország Dél-Szudán: itt 4,9 millió embert fenyeget az éhhalál a szárazság következtében. Az ENSZ ezért 1,5 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni Dél Szudán javára.

Ha lesz is pénz, vajon eljut-e az éhezőkhöz?

Mind Szomáliában, mind Dél-Szudánban teljes a káosz. Szomáliában vidéken még mindig a fanatikus al Sabah szervezet az úr. Ennek feje letette a hűségesküt az Iszlám Állam önjelölt kalifájának. Semmifajta együttműködésre sem hajlandó a humanitárius szervezetekkel, melyek munkatársai az életüket kockáztatják Szomáliában.

Dél-Szudánban négy éve polgárháború dúl. Emiatt a kormány nem engedi be a humanitárius szervezeteket a leginkább veszélyeztetett területekre! Ebben a két országban a legrosszabb a helyzet, de az ENSZ szerint éhség fenyegeti Kenya, Etiópia, Uganda, Dzsibuti és Tanzánia egyes részeit is. Sok országban iskolákat zártak be emiatt. Az általános vízhiány higiéniai problémákat okoz: az orvosok kolerajárványtól tartanak Kelet-Afrikában, ahol az ENSZ főtitkára szerint humanitárius katasztrófa fenyeget, ha a nemzetközi közössége nem tesz valamit nagyon sürgősen az éhezők megmentésére.

Fotó: Egy kislány áll 70 gyerek sírja mellett Dadaabnál (Kenya) a 2011-es éhínség idején / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez