Nem nyertek a populisták Hollandiában

Hollandia elutasította a “rossz fajta populizmust” – jelentette ki Mark Rutte miniszterelnök, miközben pártja győzelmét ünnepelte a vasárnapi választások után.

Több mint 30 éve nem volt olyan erős a részvétel Hollandiában a választásokon, mint most: több mint 80 százalék ment el szavazni. A tét is nagy volt, a közvéleménykutatók csaknem fej fej mellett mérték a vezető kormánypárt, a jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) és a populista, EU- és bevándorlóellenes Szabadságpárt támogatottságát.

Az eredmény azonban végül megint azt bizonyította, amit a Brexit és az amerikai elnökválasztás esetében – hogy az előzetes felmérésekre ma már senki nem építhet. Mark Rutte miniszterelnök pártja, a VVD a szavazatok több mint 90 százalékának összeszámlálása után várhatóan 33 képviselőt küldhet a 150 tagú parlamentbe, míg Geert Wildersék 20-at. Bár az előbbiek 8 helyet elvesztettek, miközben az utóbbiak ötöt nyertek az eddigi helyzethez képest, a különbség így is szignifikáns. Geert Wilders kampányában egyebek mellett azt ígérte, hogy kilépteti Hollandiát az Európai Unióból, bezáratja a mecseteket és betlitja a Koránt.

A harmadik helyen az eddigi eredmények alapján a kereszténydemokraták és a liberális D66 végeztek: 19-19 képviselőt küldhetnek a törvényhozásba.

Az eredményre azonnal reagáltak azoknak az országoknak a vezetői, ahol rövidesen szintén választásokon dől el, hogy előretörnek-e a populisták. Hollande francia elnök azt mondta, hogy Rutte kormányfő világos győzelmet aratott a szélsőségesség ellen, Merkel német kancellár kabinetfőnöke, Peter Altmaier pedig azt twittelte, hogy a hollandok bajnokok, és gratulál a nagyszerű eredményhez. Mindkét ország esetében egyfajta lakmuszpapírként tekintettek a hollandiai választásokra. Franciaországban áprilisban választanak új elnököt, Németországban pedig szeptemberben tartanak általános választásokat. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke azt nyilatkozta, hogy megkönnyebbült a hollandiai eredmények láttán.

Hollandia most koalíciós tárgyalásoknak néz elébe – ezek hetekig, de akár hónapokig is elhúzódhatnak. Az immár egymás után harmadszor kormányt alakító Mark Rutte egyedül a Szabadságpárttal zárta ki az együttműködést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez