Peking: nem lehet a világtól teljesen elszigetelni Észak-Koreát

Ezt írta a Global Times című Pekingben angolul megjelenő újság abból az alkalomból, hogy Kínába érkezett az USA külügyminisztere.

Rex Tillerson ezt megelőzően Japánban és Dél-Koreában járt. Az amerikai diplomácia vezetője Szöulban kijelentette: az USA türelme elfogyott, immár katonai megoldás sem elképzelhetetlen Észak-Koreával szemben. Donald Trump Twitteren annyit üzent Pekingnek: többet is tehetne Észak-Korea megfékezése érdekében. A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer rohamtempóban fejleszti atomfegyvereit és rakétáit. Már komoly fenyegetést jelent a környezetére.

Kína sem örül ennek – írta a Global Times -, de Észak-Korea teljes elszigetelése több kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna. Peking egyébként a múlt hónapban leállította a szén behozatalát Észak-Koreából, és ezzel súlyos csapást mért az ifjú diktátor rendszerére. Meg is kapta rögtön az észak-koreai sajtóban, hogy Kína immár úgy táncol, ahogy Washingtonban fütyülnek! Lehetséges, hogy Rex Tillerson külügyminiszter újabb szankciókat jelent be Kínában Észak-Koreával szemben.

Az USA külügyminisztere szombaton találkozik Jang Csiecsi államtanácsossal és Vang Ji külügyminiszterrel. Pekingben egy miniszterelnök-helyettesi rangú államtanácsos irányítja a diplomáciát. Vasárnap fogadja az amerikai külügyminisztert Hszi Csinping elnök. A hírek szerint átad egy meghívót amerikai utazásra. A CNN értesülései szerint április elején lehetne amerikai-kínai csúcstalálkozó Floridában, ahol Donald Trumpnak birtoka van. Itt már nyilván nem csak Észak-Koreáról tárgyalnának majd, hanem a két állam közötti gazdasági kapcsolatokról is.

A választási kampány során Trump kereskedelmi háborúval fenyegette meg Kínát. Azóta finomított a nézetein, de még nem lehet tudni, hogy pontosan mit akar. Kína mindenképp szeretné elkerülni a kereskedelmi háborút az Egyesült Államokkal, annális inkább, mert ősszel kongresszust tart az országot vaskézzel kormányzó kommunista párt, és ezen Hszi Csinping elnök szeretné bebetonozni a hatalmát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez