Erdogan: le a laptop-tilalommal a repülőgépeken!

Nyolc szövetséges muzulmán államot érint az amerikai és brit korlátozás, amely ellen kikelt Törökország elnöke, aki az utóbbi időben nem fukarkodik a Nyugat bírálatával.

A tilalom oka a terrorizmustól való félelem. Ami új az amerikai rendeletben, az az, hogy ezúttal a tilalom a szövetséges országok polgáraira vonatkozik. Korábban a tilalmak csak olyan renitens államokat vettek célba mint Irán, Szíria, Jemen vagy Afganisztán. Most viszont nyolc olyan állam van a tiltólistán, mely az USA és Nagy-Britannia legjobb szövetségese a térségben: Törökország, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Marokkó, Kuvait, Katar, Jordánia és az Emirátusok.

Nagy-Britannia azonnal csatlakozott az amerikai tilalomhoz, kiváltva ezzel Erdogan elnök haragját. Telefonon beszéltem Nagy-Britannia miniszterelnökével, és követeltem: azonnal vonják vissza azt a tilalmat, mely tiltja, hogy a repülőgépek fedélzetére okostelefonon kivül bármely más digitális eszközt felvigyenek a listán szereplő államok fontosabb repülőterein – hangsúlyozta Erdogan elnök. Aki éppen egy választási kampány kellős közepén van. A kampány célja, hogy olyan hatalommal ruházza fel az elnököt, amely lehetővé teszi Törökország teljes ellenőrzését.

A legutóbbi londoni merénylet után Nagy-Britannia aligha visszakozik, még akkor sem, ha Erdogan elnök joggal mutatott rá: a merénylő Nagy-Britanniában született. Vagyis az iszlamista terrorizmus nemcsak import útján kerülhet be a fejlett nyugati országokba. Washingtonban nemrég 68 állam külügyminiszterei foglaltak állást amellett, hogy az Iszlám Államot mielőbb fel kell számolni. A terrorelhárítóknak viszont máris amiatt fáj a fejük: mi lesz azokkal a dzsihádharcosokkal, akik eddig Szíriában és Irakban küzdöttek az Iszlám Államért, de európai vagy amerikai útlevéllel rendelkeznek?!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez