Magánzárka várja Dél-Korea ex-elnökasszonyát

Két hete még a Kék palotában élt, ahonnan az államfő irányítja Dél-Korea politikai életét. Aztán az alkotmánybíróság jóváhagyta a parlament döntését és Pak asszonynak haza kellett költöznie.

A korrupciót vizsgáló különleges ügyészség most az előzetes letartóztatását javasolja. Pénteken dönt a bíróság. Ha helybenhagyja az ügyészség javaslatát, akkor szűk és kényelmetlen magánzárka várja a bukott elnökasszonyt.

Bár VIP-cellában őrzik majd, de ez csak annyit jelent, hogy nem bent van a vécé, hanem a cella mellett egy kis mosdófülkében. Különben neki is hat óra harminc perckor kell felkelnie, mint mindenki másnak a börtönben. Este kilenckor lámpaoltás. Naponta csak egy látogatót fogadhat. Igaz viszont, hogy ügyvédei korlátlan időt tölthetnek vele. Televíziót nézhet, de csak egyetlenegy csatorna van, és azon az igazságügyi minisztérium által jóváhagyott videóprogram megy. Ugyanígy él bukott bizalmasa, akit a dél-koreai sajtó sámánasszonynak nevez. És ugyanez az élet jut a Samsung trónörökösének, akinek a korrupciós pere már meg is kezdődött Szöulban.

Mivel gyanúsítják az egykori elnökasszonyt? Azzal, hogy pénzért intézett fontos állami ügyeket. A pénzt bizalmasának, a sámánasszonynak juttatták el. Korrupcióért akár életfogytig tartó börtönbüntetés is járhat Dél-Koreában. Ahol hamarosan elnökválasztást tartanak. Ennek a bukott elnökasszony számára azért van különleges jelentősége, mert az államfőnek kegyelmi joga van. Korábban például kétszer is elítélték korrupció miatt a Samsung főnökét, de egyszer sem kellett börtönbe mennie, mert megmentette őt az elnöki kegyelem. Kérdés, hogy Dél-Korea új elnöke kíván-e majd kegyelmet gyakorolni 65 éves elődjével, az ország első női államfőjével szemben?

Fotó: börtön Dél-Koreában / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez