A Sámánasszony kiskutyája okozta az elnökasszony vesztét?

Örömujjongás tört ki a dél-koreai parlament körül várakozó tömegben amikor a honatyák megszavazták Pak Kuhnje államfő leváltását.

Összejött a szükséges kétharmados többség, mert az ellenzéken kivül sokan a kormánypártból is megszavazták az elnökasszony leváltását. Most az alkotmánybíróságnak kell meghoznia a végső döntést Dél-Koreában. A parlament azért szavazta meg Pak Kuhnje leváltását, mert bizalmas barátnője, a Sámánasszony túlságosan is nagy hatalmat élvezett Dél-Korea első női elnökének idején.

Choigate – így hívják Dél-Koreában a botrányos ügyet. Csoj asszony, akinek semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, a háttérben óriási hatalommal rendelkezett. A nagy cégek rajta keresztül tudtak csak bejutni az elnökasszonyhoz. Ezért az első számú vádpont a sámánasszony ellen a korrupció. Pere december 19-én kezdődik. Az elnökasszonyt ezenkívül az alkotmány megsértésével is vádolják.

A sámánasszony szeretője indította el a lavinát

Vidd le a kiskutyát sétálni! – utasította a sámánasszony a szeretőjét, aki korábban Dél-Korea vivóbajnoka volt. Az önérzetes férfiú megsértődött. Nem vagyok én háziszolga! – kiáltotta. Majd elszaladt a sajtóhoz, és elmondta: a sámánasszony, aki egy szektavezér lánya, a második legfontosabb személy a dél-koreai állam gépezetében, annak ellenére, hogy semmilyen hivatalos tisztsége nincs.

Ennyi elég is volt a sajtónak, amely rávetette magát az ügyre. Az eredmény: a sámánasszony előzetesben, az elnökasszony leváltva. Vagy legalábbis a parlament már leváltotta. Az alkotmánybíróság még hátra van. Szöulban arra számítanak, hogy januárban megszületik a döntés, és tavasszal elnökválasztást tartanak. Az egyik esélyes Ban Ki Mun, aki eddig az ENSZ főtitkára volt. Az elnökasszony politikai pályája mindenképp véget ért, akárhogy is dönt az alkotmánybíróság. Mandátuma a jövő év végéig szól. A közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 78%-a úgy véli: Dél-Korea első elnökasszonyának mennie kell.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez