Megkezdődött a leváltott elnökasszony kihallgatása

Hárman faggatják Dél-Korea első női államfőjét, akit egy ügyvéd támogat. A kihallgatás folyamán az ügyvéd hallgatásra van ítélve, de a szünetekben tanácsokat adhat védencének, aki immár közönséges földi halandóként érkezett az ügyészségre.

Pak asszonyt decemberben váltotta le a parlament, és az alkotmánybíróság március 10-én szentesítette az ítéletet. Együttműködöm az ügyészséggel – mondta most Pak Kuhnje, aki az elmúlt hónapokban mentelmi jogára hivatkozva egyetlen kérdésre sem válaszolt.

Miért tüntettek milliók Pak asszony távozását követelve? Azért, mert az államfő legjobb barátnője milliókat kapott különböző nagy cégektől, hogy cserébe elintézzen bizonyos ügyeket az elnöki palotában. A leghíresebb ilyen ügy a Samsung esete. A világhírű cég trónörökösének pere már el is kezdődött. Azzal vádolják, hogy 26 millió dollárt adott az elnökasszony jó barátnőjének, akit a helyi sajtó csak sámánasszonynak nevez. A jó barátnő ugyanis egy szektafőnök lánya. Ő már előzetesben ül, rendszeresen kihallgatják az ügyészek.

Minden bizonnyal súlyos büntetésre számíthat. Épp úgy, mint a leváltott elnökasszony, illetve a Samsung trónörököse. Jogilag persze nem könnyű bizonyítani a korrupciót, hiszen például a Samsung ura nem tagadja, hogy pénzt adott a sámánasszony alapítványainak, de azt állítja: cserébe nem kapott semmit! Dél-Koreában hamarosan új elnököt választanak. Ennek a perek szempontjából is nagy a jelentősége, hiszen az államfőnek kegyelmi joga van. A Samsung korábbi főnökét például kétszer is elítélték korrupció miatt, de egyszer sem kellett börtönbe mennie, mert az akkori államfő kegyelmet adott Dél-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez